قصتنا فى المدرسة الإبتدائية


إسم الفرقة : صوت الحكمة
المدرسة : المدرسة الإبتدائية سوغاي سايوغ
الموضوع : قصتنا فى المدرسة الإبتدائية

نعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

مرحبا، أهلا وسهلا

المخترم الحاضرون والحاضرات
المسلمون والمسلمات
إختراما جميعا

مرحبا، أهلا وسهلا

اليوم، سنقدم لكم كلاما جماعيا

مرحبا، أهلا وسهلا

تحت الموضوع

قصتنا، قصتنا، قصتنا، قصتنا

قصتنا فى المدرسة الإبتدائية
المدرسة الإبتدائية هي
المدرسة الإبتدائية هي
المدرسة الإبتدائية هي

المدرسة فيها، تتعلموا التلاميذ والتلامذات

عمرهم، بين سبعة سنوات إلى إثنان عشر سنوات

هيا نسمع، هيا نسمع، هيا نسمع، هيا نسمع، هيا نسمع، هيا نسمع، هيا نسمع

هيا نسمع إلى قصتنا فى المدرسة الإبتدائية

نستيقظ من النوم فى أول الصباح
ثم نغتسل وننظف الأسنان
ثم نصلى الصبح
وبعد ذلك نتناول الفطور
قبل خروج من البيت، نشم يدا والدينا

فى كل الصباح

نذهب إلى المدرسة
فى الساعة السابعة صباحا

مدرستنا... جميلة
ساحة... واسعة
ومكتبة... كبيرة
ومطعم... نظيف
وفصل... كثير
ومبني... عالي

نحن فى الفصل الرابع، نكتب
نحن فى الفصل الرابع، نقراء
نحن فى الفصل الرابع، ندرس
نحن فى الفصل الرابع، نتعلم

ندرس... فى الفصل
نقرأ... فى المكتبة
نأكل... فى المطعم
نلعب... فى الملعب
نصلى... فى المصلى
نستخدم الكمبيوتر... فى معمل الكمبيوتر

قبل دخول إلى الفصل، سنقرأ جدوال الحسابي فى كل يوم

واحد ضرب واحد، واحد
إثنان ضرب واحد، إثنان
ثلاثة ضرب واحد، ثلاثة
أربعة ضرب واحد، أربعة
خمسة ضرب واحد، خمسة
سادسة ضرب واحد، سادسة
سبعة ضرب واحد، سبعة
ثمانية ضرب واحد، ثمانية
تسعة ضرب واحد، تسعة
عشرة ضرب واحد، عشرة

قياما
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته يا أستاذة
بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم أفتح علينا حكمتك وانشر علينا من خزائن رحمتك يا أرحم الراحمين، آمين

إجلس

شكرا لكم يا أستاذة

عفوا

lk
فى الفصل، نسمع بالهدوء إلى ما تكلم الأساتذ والأساتذة

فى الفصل، ندرس مادة متنوعة

اللغة الملايوية... نحبها
اللغة الإنجلزية... نحبها
اللغة العربية الإتصالية... نحبها
الحساب... نحبه
العلوم... نحبه
مهارة الحياة... نحبها
علوم الكمبيوتر... نحبه
والرياضية... نحبها

فى كل أسبوع، سنذهب إلى المكتبة فى وقت واحدة أو فى وقت فراغة

فى المكتبة، فى المكتبة، فى المكتبة، نقرأ

كتبا متنوعا
والمجلات مختلفتا
والجرائد منافعا

فى كل يوم، فى الساعة العاشرة صباحا سنذهب إلى المطعم لنأكل المأكولات
ونشرب المشروبات

نأكل

عصيدة... لذيذة
مكرونة مقلية... لذيذة
أرز مقليا... لذيذا

نشرب
لبنا... لذيذا
عصيرا... لذيذا
شراب سكرا... لذيذا

فى الملعب، فى الملعب، فى الملعب
نحن نلعب، نحن نلعب، نحن نلعب
نلعب كرة الريشة
نلعب كرة الشبكة
العقل السليم فى الجسم السليم

هيا إلى المصلى...

ماذا تعمل فى المصلى؟

فى المصلى...
نقيم الصلاة... هيا على الصلاة، هيا على الفلاح

ونقرأ القرءان... بسم الله الرحمن الرحيم، إقرأ باسم ربك الذى خلق، صدق الله العظيم

وأحيانا، نستخدم الكمبيوتر فى معمل الكمبيوتر

هيا تعرف على الكمبيوتر...
الشاشة
ولوحة المفاتيح
والفأرة
والطابعة

كريغ
الوقت الآن، الساعة الواحدة مساء

هيا نرجع إلى البيت
هيا نرجع إلى البيت
هيا نرجع إلى البيت

شكرا لكم يا أستاذة
وإلى اللقاء مع السلامة
برك الله فيكم
منا ومنكم تقبل يا كريم

lk

بسم الله الرحمن الرحيم
بسم الله توكلت على الله لا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم

وبالله التوفيق والهداية والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
lk
Assalamu `Alaikum diucapkan kepada semua pengunjung Elhaamy. Di sini saya nak 'share'kan teks yang telah saya hasilkan untuk team kalam jama`e sekolah saya. Ayyuhal asatidz wal asatidzah li j-QAF!, rasanya mesti semua dah siapkan teks kan (bagi yang akan menyertaila). Bagi yang tak menyertai pada tahun ni, maybe boleh dijadikan contoh untuk tahun hadapan.
lk
Teks ni taklah sebaik mana. Tapi saya suka untuk kongsikan bersama. Kekadang tu, sesetengah asatidz wal asatidzah, bukanlah tak mahu menghantar wakil ke Ihtifal j-QAF (khususnya untuk kalam jama`e dan dikir barat Bahasa Arab), tetapi mereka tidak tahu bagaimana untuk memulakan. Mereka tiada sumber rujukan. Pengalaman saya sendiri, pada tahun lepas saya cuba untuk mendapatkan contoh teks daripada rakan asatidz wal asatidzah dari sekolah lain, tetapi pelbagai alasan diberikan (bersangka baik jela ye). Last2, saya hantar wakil gak, tapi teks tu tak berapa betul sebab saya buat cam teks cerita, ayatnya panjang2... He3... Murid nak hafal pun susah.
lk
Tapi, saya memang suka beri 'exposure' kepada murid, sebenarnya 'exposure' kepada saya gak. So, saya memang akan hantar wakil, walaupun serba kekurangan. Tahun lepas, saya hantar untuk dua2 kategori (penyertaan kali kedua untuk dikir barat dan kali pertama untuk kalam jama`e). Kan kite ni belajar daripada pengalaman. Tahun ni saya hantar team kalam jama`e sahaja. Nak fokus satu kategori ni je untuk tahun ni. Frust gakla budak2 dikir barat, sebab tak dapat wakil sekolah tahun ni, sedangkan prestasi mereka amat membanggakan saya pada tahun lepas. Takpela, awak rehat dulu tahun ni, tahun depan in sya Allah, ustaz hantar wakil yer...
lk
Bagi saya kalah menang tu adalah perkara kedua. Yang penting, adalah pengalaman yang akan diperoleh. Selalunya kali pertama menyertai, 'performance' murid2 saya agak memalukan. Tapi, pada tahun berikutnya saya sebagai jurulatih akan cuba memperbaiki kesilapan, dan murid2 sendiri sedar akan kesilapan mereka dan cuba untuk berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh lagi. Tahun ni adalah tahun yang agak membanggakan saya, bukan saya yang membangga diri, tapi saya bangga dengan murid2 saya; 3rd place - kompang selawat (tahun lepas no.5), 2nd place - nasyid (tahun lepas penyertaan dibatalkan sebab lagu tak ikut tema), kalah - kompang formasi (tapi ada cikgu puji ada peningkatan dari tahun lepas). Dan saya meletakkan harapan yang amat tinggi untuk team kalam jama`e ni untuk bergelar juara pada tahun ni (tahun lepas no.5), in sya Allah...
lk
So, pesan saya buat semua asatidz wal asatidzah, kalau tiada apa2 halangan hantarlah wakil dalam setiap pertandingan yang dianjurkan. Kita belajar daripada pengalaman. Kalau selamanya, kita katakan kita tiada pengalaman, kita tiada ilmu, tiada kemahiran; kita perlu cari pengalaman, perlu tambahkan ilmu. Saya sendiri bukanlah 'terror' sangat bab2 ni, tapi saya rajin mencuba, rajin mencari sumber (pengalaman kali pertama menyertai, cari kat internet, and sekarang saya bersyukur sebab saya ada videocam, bolehlah saya rakam aktiviti and jadikan contoh). Saya sedih dengar dialog ni, "Kalau dah tau tak leh menang, buat apa menyertai".
lk
Doakan saya agar terus istiqamah yer... Doakan team kalam jama`e sekolah saya menang yer tahun ni...
lk
p/s- saya benarkan teks diatas digunakan untuk team kalam jama`e sekolah asatidz wal asatidzah semua, dengan syarat hak cipta terpelihara (saya yang menghasilkannya), bukan astidz wal asatidzah semua, tetapi saya benarkan untuk diedit agar ianya akan menjadi hak cipta separuh terpelihara, he3... Ma'at taufiq wan najaah...
Share on Google Plus

2 comments:

Assalam,
Post ini walau pun sudah lama, tapi masih berguna untuk semua yang mencarinya... Semoga terus beristiqomahlah dalam mencurahkan 1000% ilmu kepada semua anak2 murid.

Assalam,
Post ini walau pun sudah lama, tapi masih berguna untuk semua yang mencarinya... Semoga terus beristiqomahlah dalam mencurahkan 1000% ilmu kepada semua anak2 murid.