Antara RM10 dan RM30

lk
Hari Rabu hingga Sabtu yang lalu (23-26 Disember 2009) adik saya yang bongsu telah menyertai lawatan sambil belajar ke Pulau Langkawi; lawatan pasukan kawad kaki SK Bandar Tenggara 1 (Naib Johan Peringkat Kebangsaan 2009).
lk
Sebelum pergi adik saya cakap :
lk
"Nanti abaja bagi RM5, mak bagi RM5"
lk
Dalam hati saya tergelak kecil, hehehe... Nak berjalan jauh ni manalah cukup RM10 je. Alah, budak2 kan, bukan tau sangat pasal duit2 ni. So, saya bagi RM30 je, sebab duit untuk makan dan tiket masuk dah ada budget lain. And untuk tambang dan penginapan dorang dapat sponsor.
lk
Saya memang tak bagi banyak, tengah sengkek ni, heheheh... (bulan ni saya start belajar kat UTM dan bulan ni gak kena renew insurans dan roadtax kereta; amaun masih besar, NCD baru 30%) Tapi, saya dah bekalkan dia 'jajan' dan suruh bawa bekal air untuk kurangkan budget.
lk
Tapi, rupa2nya RM30 tu tak cukup gak. Terpaksa saya minta tolong rakan saya yang turut serta dalam lawatan tu, untuk pinjamkan RM10 and rupanya cikgu Salam (Guru Pembimbing) pun bagi pinjam RM10 lagi (ada baki RM5, ok gaklah kan) Hehehehe... Rupa2nya budak2 sekarang ni bukan main lagi pasal duit ni, hehehe...
lk
Tapi, memanglah kan. Sekarang ni RM50 pun boleh abis macam air. Sekarang memanglah kuasa membeli tu besar, tapi barang2 pun mahal harganya. Lagilah, kalau pegi ke tempat2 perlancongan. Kalau tak pandai manage duit, memang payahlah... Teringat saya ketika menyertai lawatan ke Melaka pada tahun 1992. Dengan berbekalkan RM12, macam2 yang boleh saya beli sebagai buah tangan untuk family di rumah, hehehe... Zaman dah berubah...
Share on Google Plus

2 comments:

aDisH.sHidA said...

salam..

abaja tu awak la ye cikgu areef...hehe...kalau kita dulu2 myb cukup la kan..lagipun p langkawi..mcm2 nak beli mau2 coklat tu

@aDisH.sHidA

w'salam...

ha'ah :) tu lah kan...