Kau Pergi Jua

Jumaat
03 Disember 2010
Bersamaan 27 Dzulhijjah 1431H
Akhirnya...
Kau pergi jua!
Macam tajuk lagu lak kan?
Hehehe...

Apa ni?
Memula serius, pastuh buat lawak lak
Hahaha...
Sape yang pergi?
Pergi mana?
Gini..
Sahabat baik saya telah pulang ke kampung halamannya
Dan entah bila kami dapat bersua kembali
Sebab permohonannya untuk bertukar balik ke Negeri Terengganu
Telah diluluskan

Semalam hari terakhirnya berkelana di bumi Ta'zim ini
Setelah 5 tahun bermukim
Dan itulah tempoh persahabatan kami
Memang jarak tak mungkin meleraikan sebuah ikatan persahabatan
Tapi jarak dekat, jarak jauh
Pasti berbeza kan?

Selama ini
Dialah sahabat yang banyak membantu
Yang tidak berkira di dalam segenap hal
Dialah geng sekepala
Yang banyak aktiviti kami lakukan bersama
Kami berkongsi cerita
Kami berkongsi rasa

Kami sama-sama belum berkeluarga
Justeru banyak cerita tentang masa depan kami kongsikan bersama
Bercerita tentang ciri-ciri wanita pilihan
'Mengenenkan' dengan si dia dan si dia, hehehe...
Itu rahsia antara kami!

Bilamana saya ada sedikit kelapangan masa
Rumahnyalah tempat saya melepak
Menonton Astro dan berbual-bual kosong
Nampak macam perkara biasa
Tetapi begitulah terjalinnya ikatan ukhwah

Kini, ikatan yang erat
Pasti akan menjadi semakin longgar
Namun, in sya Allah pasti ianya tidak akan sesekali terlerai
In sya Allah pasti ianya tidak akan sesekali putus
Itulah harapan
Ukhwah filLah selamanya!

Ucapan saya untuknya
Selamat berbakti kepada kedua ibu bapamu
Kita punya wawasan mengapa kita masih 'begini'
Pasti kau ingat hal itu sering kita bicarakan
Teruskan mencurah bakti dan keringat
Buat anak bangsa, agama, masyarakat dan Negara
Usah sesekali rasa merendah diri
Tapi bangkitlah dengan penuh semangat
Rasa rendah diri kita hanya untuk-Nya

Mohon maaf atas segala khilaf
Mohon dihalalkan segala makan dan minum
Gurau-senda
Tawa gembira
Semuanya akan kekal di dalam ingatan
Menjadi kenangan
Yang pasti sukar untuk dilupakan!

Gambar sekadar gurauan
Pasti ia mencuit hati dan menggamit kenangan antara kami

Kami!

~Erti Persahabatan~
Share on Google Plus

12 comments:

cikgu...sedihnya saya baca entry ini..

ohh...cikgu nie kawan baik cikgu rupanya..
saya dengan cikgu nie, selalu lah berbual kosong..telo mmg orang gannu..

semoga walaupun berjauhan, tetap bertemu dialam nyata dan maya.
isnyallah

to kak ayu...

mana cikgu iman ni? kak ayu dah potong line, hehehe...

ha ah kak, nilah kwn sy... die mmg selalu makan kat kedai khamis tu. dulu sblm duk anggerik, die duk quarters jln pegawai...

betul akak cakap tu, in sya allah...

sekadar merakamkan sebuah coretan utk kenangan di masa hadapan...

cikgu, agaknya cikgu iman ada hal kot, kiaranya salah org pertama yang dapat potong line dia...hehehehehe



ada masa malam jer cikgu, kak ayu kalau siang, masak jer kat kedai tu

to kak ayu...

kot cikgu iman dah muak, asyik komen blog sy jer, sy lak malas nak komen kat blog die, hehehe...

akak ni ke sy perasan selalu packing apa kat kaunter tu, packing acar ke...

sy jarang makan situ, yelah ada mak yg masak kat rmh... sbb tu 'sihat', hahaha...

biarlah dia berhijrah..

to IM,

betul tu IM...

hidup ni mmg perlu kpd hijrah kan?

tp die berhijrah balik ke negeri asalnya, hehehe...

tp ok gak, sbb sekola baru die 2jam dr kg die...

ooo..arca tahun/arca buahan..

mak saudara yang paking. kalau paste mee bandung..kak ayu bubuh kat belakang..kadangkala ada customer nak paste yang belum masak...

patulah kak ayu jarang nampak cikgu makan kat citarasa rinduan,.

oh yer....kalau saya perasan cikgu mesti minum2 ajer.

to kak ayu,

ic...

rsnya kita penah je jupe, cuma sblm tak mengenali so tak perasanlah...

sy penah gak makan, n kkdg minum jer... ngan member2 skss n penah gak makan ngan bdk...

in sya allah, ada rezeki nanti lehla jupe...

husband akak yg jaga kaunter tu ke?

ya, hubby saya yang jaga kaunter

itu dahulu...dia dalam proses dalam rawatan...(sakit OSA)

doakan kesejahteraan beliau...(razali Hamis)

skrg ayah mertua yang jaga kaunter selain saya

to kak ayu,

moga allah akan segera menyembuhkan beliau...

bykkan bersabar ye kak ayu...

semua ni ujian drp allah utk org2 yg beriman...

Anonymous said...

oooo..
kuarkan gmbr xmntk izin tuan punyer yer???mcm ni kene byr royalty nih...hihihi

to anon,

takyah mintak izin, kan sya photograhernyer...

ooo nak royalti yer, leh je, boleh blah, hehehe... (macam ku tahu, siapa anon ni) hehehe...