Perfectionist

Assalamu 'alaikum dan salam sejahtera
Selamat pagi semua
Semoga ceria-ceria selalu!

Hari ini
Hari terakhir saya bercuti
Sebelum kembali bertugas pada esok hari
Huhuhu...

Tapi, sebenarnya masih dalam mood cuti ni
Yelah, cikgunya je yang datang bertugas
Murid-murid still bercuti lagi
Huhuhu...

Eh, bila nak masuk tajuk ni?
Hehehe...

Ok, straight to the point
Perfectionist
Apa yang anda faham tentang perfectionist?
Bagi saya perfectionist ni ialah
Satu sikap yang wujud di dalam diri seseorang individu tu
Yang mengharapkan kesempurnaan
Di dalam setiap perkara
Samada yang dilakukannya sendiri atau oleh orang lain

Actually, i'm a perfectionist
Dengar macam bagus je kan?
Tapi, hakikatnya kekadang tu
Saya tak selesa dengan sikap perfectionist yang wujud dalam diri saya ni
Terlalu mengharapkan kesempurnaan
Tak mahu berkompromi dengan kekurangan dan kesalahan
Ada baiknya, tapi ada juga buruknya

Banyak kali juga apabila saya melakukan sesuatu perkara
Ianya tertangguh
Ianya dibuat secara 'last minute' tanpa perancangan yang baik
Ia tidak dapat dilaksanakan seperti mana yang diharapkan
Sebab kononnya nak perfect sangat kan?

Jalan yang terbaik
Bersederhanalah di dalam setiap perkara
Ia bukan bermakna kita terlalu mengambil mudah
Atau kita buat-buat tak kisah
Tapi bersederhana itu lebih baik
Yang padanya telah ada ciri-ciri kesempurnaan
Bagi diri kita ni yang memang
Tak pernah lari daripada sebarang khilaf
Nobody perfect
Am i right?

Bagaimana dengan anda?
Anda ada pengalaman berhadapan dengan orang perfectionist ni?
Jom, sama-sama kita kongsikan!

Gambar sekadar hiasan
Share on Google Plus

12 comments:

IMANSHAH said...

salam

kesedehanaan yang terbaik, dituntut agama

wsalam,

yer betul tu cikgu, konsep bersederhana di dalam islam disebut wasotiyyah...

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Kita bimbang kalau terlalu ferfectionist nanti lupa diri, lupa tuhan.

Hargai juga pandangan dan pendapat orang lain.

TQ

W'salam Admin P@P

betul pandangan saudara tu... kita sbg manusia yg lemah, harus mengakui yg paling hebat, yg paling sempurna hanyalah allah swt...

kdgkala manusia mmg sukar menerima pandangan org lain, lantaran merasa pandangan mrklah yg paling betul...

TQ sudi memberi komen dan berkunjung ke blog sy ini...

hysman said...

salam..
kdg2 kwn pon rase mcm tu..
bkn ape,somtime kita mahukn yg terbaek..betul tak..
tp tgk keadaanlah..
if ia melibatkan diri kita sorg kita cuba melakukn yg sehabis terbaik..
tp klu melibatkn individu lain pd hemat kwn,kesederhanaan yg pntg.pesal bkn akal kita saje yg diguna malah kena gunapakai akal org lain.. so its depend on situation...

suka betul kwn ke blog photographer2 ni..
byk pic yg pro..
btw,tq sudi meninggalkn jejak di blog saye.. saye dah follow encik areef.. tqvm..

wsalam hysman,

betul tu, yg penting respect each others, nobody perfect... setiap org tu ada klbhn n kkurangn masing2 n kita saling melengkapi...

mahukan yg terbaik itu bagus, tp jgnlah sampai di luar kemampuan kita...

sy baru berjinak2 dlm dunia photographer ni... amatur je, gambar pun tak pandai nk edit sgt...

tq yer...

IMANSHAH said...

Salam tuan

Alamak try cari gamba baju kaler oren, takde plak..nanti saya amik gamba ye

wsalam cikgu iman,

tryla... saje suka2...

sy pun baju sekola tu, hehehe...

ayu memang jenis perfec,.sukakan pada kesempurnan..

bila kena pada diri ayu.ianya satu yang bagus sbb hasil dr kerjaya sendiri

tapi, bile kena dgn orang lain..maksud kak ayu kerja bersama,..ayu akan mudah melatah..hinggakan ayu buat semula, tanpa fikir apa perasaan kawan sekumpulan

syukur, masalah itu sudah berkurangan
hanya melibatkan diri sendiri kak ayu akan buat kesempurnaan..tapi melibatkan org lain, kak ayu ikut keadaan semasa..

to kak ayu,

mmg ramai org tak blh bekerja secara berkumpulan. sbb tu kompeni2 besar pun amat menitikberatkan team building ni... yelah rambut sama hitam, hati lain2...


tp, hakikatnya dlm kehidupan ni kita mmg saling memerlukan... saling melengkapi ant satu sama lain. cuma maybe kena take time utk menyesuaikan diri...

mummysyafie said...

akak pun suka dengan kesempurnaan. tapi ada masa nya apa yang diharap tidak begitu menjadi..

apapun..sentiasa bersyukur dengan hasil yang akak dapat. sekurang² nya kiter telah mencuba tuk jadi yang terbaek.

to mummysyafie,

tulah kan kak, klu kita wat sesuatu kerja with highest expection, sometimes hasilnya tdk spt yg kita harapkan...

ye betul tu, bersyukur dan terus berusaha utk menjadi yg terbaik!