Resepi : Aiskrim Goreng Roti Terkorban

Assalamu 'alaikum dan salam sejahtera
Apa khabar semua?
Saya harap semuanya sihatlah yer...
In sya Allah, amiin...

Nampaknya, mentari dah kembali menunjukkan sinarnya
Setelah beberapa hari hujan turun tanpa henti
Harap-harap semua mangsa banjir telah kembali ke rumah masing-masing
Meneruskan kehidupan tanpa perlu menoleh ke belakang lagi
Mudahan-mudahan ujian yang Allah timpakan kepada mereka
Menjadi pengajaran yang berharga buat kita semua

Erm, kalau dah tak hujan ni
Panaslah pulak kan?
Panas-panas ni best kan kalau dapat layan aiskrim?
Actually, tadi saya baru je lepas layan aiskrim, hehehe...
Tapi, bukan aiskrim biasa tau
Tapi aiskrim goreng

Yang bestnya tu
Aiskrim goreng ni buat sendiri tau
Bukan kedai mari, hehehe...
Yelah, asyik dok melangut kat blog masak-masak tu
Meleleh je air liur...
Baik kita cuba gak resepi-resepi tu
Barulah tak dikatakan :
"Ilmu tanpa amal itu umpama pohon tanpa buahnya"
Cewah!!!
(Saya cuba yang mudah-mudah je)

Ok, resepinya saya cilok
Dari blog Kak Hana Jepun
Di sini
Senang je nak membuatnya
Cubalah yer!


Sebelum digoreng
Saya tak balut pun roti tu dengan plastik
Jadinya, ada bahagian yang melekat
So, nasihat saya kalau anda tak balut roti tu dengan plastik
Pastikan tidak meletakkannya di dalam bekas secara bertindih


Taraaa...
Dah boleh di makan, yummy!
Hehehe...

p/s - Napa ek nama resepi ni
Aiskrim goreng roti terkorban
Sebabnya, masa saya nak buat askrim ni
Banyak roti yang terkorban
Disebabkan tekapannya tidak menjadi, hehehe...

17 comments :

Citarasa Rinduan said...

Yes,,.
tahniah cikgu azreef....askrim goreng tu...kak ayu nak 2 biji eik, utk umai dan ibunya..heheh

PS: pagoh tak surut2 pun banjirnya..kesian sangat, maklumlah tanah gambut..air susah nak serap ke tanah2...

Mama Zharfan said...

siyes nampak sgt sedap :) teringin nak mkn ni

JOM singgah blog me kalau sudi!

Areef Ibn Naim said...

to kak ayu,

alhamdulillah, seronok sangat bile projek ni menjadi, jakun giler, hehehe...

tulah kak, saya baca kat blog kak norzakiah, air sungai muar baru melimpah...

Areef Ibn Naim said...

to kak ayu,

alamak, klu nak hantar kat rmh akak cairlah plak nanti, jemput dtg rmhla yer...

Areef Ibn Naim said...

to mama zharfan,

mmg sedap pun... rangup diluar, cair di dalam... cubalah, sng je...

in sya allah, berkelapangan nanti sy akan singgah blog mama zharfan yer...

IMANSHAH said...

hebat2,,kebolehan yang saya tak punyai..saya fail memasak

Miza Yusof said...

namapk sedap lah. nak cuba jugak :) thanks berkongsi :)

Areef Ibn Naim said...

to cikgu iman,

sy pun tak pandai masaklah... ni semua belajar di blog masak2 kakak2 kita tu... ikut je step yg dorang ajar...

sy pun, cuba byk kali ni baru jadi, hehehe...

Areef Ibn Naim said...

to miza yusof,

mmg sedap n mudah... cubalah... sy jakun sekejap tadi bile tgk aiskrim ni menjadi...

hana said...

salam reef....
adakah akak terlambat atau sedang2 lambatnya?? seketui pong jadi la reef... wehhh ko mmg terer la masak! jarang beno nk jumpa rojulun bujangun pandai masak! skalipong terkorban terkopak janji nmpk itu roti goreng.. kira pass sgt la tuh!

Areef Ibn Naim said...

to kak hana,

w'salam kak...

alamak, dah terlambatlah kak... hehehe...

lgpun buat 4 biji je, yg lain dh terkorban, hehehe...

kak, aku ikut apa yg ko ajor kat blog tulah... klu cikgunya ngajar gitu, ye anak muridny ngikut gitu, hehehe... pasti pas kok! hehehe...

tunggu satu lg ek, hehehe...

white rose said...

assalamualaikum ya ustaz...

waahh...sedapnye...

sy slalu makan eskrem goreng tapi beli...

1 ketul rm2 hengget...

bezanya diluar tu guna tepung yg dibuat mcm acuan donat...

Areef Ibn Naim said...

w'salam WR,

mmg sedap! cubalah buat sendiri, berbaloi2... sng je nak mmbuatnya, sy pun baru 1st time cuba ni...

di luar rangup, di dalam cair, mmg best...

NzA said...

sedapnya...mmg pndai la anak emak sorg nie masak....

Areef Ibn Naim said...

to kak Nza,

wah, puji ada makna ke ni, hehehe... gurau je kak... tk pandai pun, belaja ikut resepi kt blog tu...

akubiomed said...

Belum pernah makan ais goreng rasa macam mustahil ais krim di goreng rupanya ada cara

Areef Ibn Naim said...

to akubiomed,

cubalah try buat... sy pun masa buat ni, rs tk yakin je boleh jd ke tak, tp bile jd tu rs jakun sgt, hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...