Ini Umai... Tapi, Bukan Daughter Kak Ayu Razali!

Next experiment...
Hari ni cuba memasak satu lagi resepi
Iaitu umai

Umai ni adalah masakan tradisi kaum Melananu di Sarawak
Ia berasaskan ikan, udang atau sotong
Ianya tidak dimasak secara biasa
Tetapi, hanya diperap bersama perahan limau dan cuka
Beserta bahan-bahan yang lain

Untuk resepi ini
Saya menggunakan isi kepala ikan tongkol
Sebab tu je yang ada dalam peti ais, hehehe
Then, actually saya masukkan dengan kepala tu sekali
Agak2 betul ke cara tu?
Hentam sajelah labu, hahaha...

Rasanya?
Tak tahu lagi...
Sebab masih diperap di dalam peti ais
Tapi, tadi saya tengok
Isi ikan yang berwarna merah tu dah bertukar putih
Then, saya ada rasa sikit bumbu yang digunakan sebagai bahan perapan tu
Memang umph!!!
Rasa ikannya?
Tak cuba lagi
Harap2 boleh telanlah, hehehe...

Resepinya dari blog Kak Hana

Rasanya, ramai yang tak biasa makan umai ni
Saya pun tak pernah makan pun sebelum ni
Saje nak cuba
Mana tau sesuai dengan tekak ni, hehehe...
Tak cuba, tak tahu kan!

p/s - Umai ni bukan daughter kak Ayu Razali tau
Hehehe, gurau je kak...
  

Share on Google Plus

6 comments:

cikgu azreef!!!!!

ini umai ker???
mai sini hantar citarasa rinduan..kak ayu nak rasa.....
aduh!!! anakku kena tukar nama nie..
hahaha


PS: macam sedap jer umai kamu tu, pandai kamu masak...siapalah bertuah

white rose said...

umai?
tak penah dengar pun...

urm...dah perap, kena bakar atau kukus?

to kak ayu,

yelah kot, sy just ikut je dlm resepi tu, hehehe...

takyahlah htr, kat rmh akak kan dah ada umai, hehehe...
unik tau nama tu, hehehe...

kak, sy tk pandai masak pun kak, just ikut je apa yg di ajar dlm resepi tu...

to WR,

ooo awak tk penah dgr yer... umai ni biasanya kat sarawak, sy penah dgr, tp ni 1st time buat... saje nak bereksperimentasi

die perap gitu je, then makan... air limau n cuka yg memasak isi ikan tu...

klu nak kukus jap pun leh...
yg paling best campuran bumbu die tu...

hana said...

wlam dan salam buat mu reef...
ko telan ker tak umai tuh?? ker ko ratah 'sampah sarap' tuh ajer? kekeke.. bravo bravo klu pndai mkn...

re: akak nak 'futher' kat warung! boley ker gtu? hahaha.. tak larat la reef nk sambung.. otak dah karat! master mls apalagik phd! aku rasa masa isi borang tuh aku pingsan dulu kot! hahaha..

to kak hana,

w'salam kakakku, hehehe...

last2 kan kak, sy kukus je umai tu... sbb ikan tu tk berapa jadi, sbb sy masukkan kepala ikan tu sekali, tk amik isi jer... tp sampah sarap tu mmg sedap tau kak, hehehe... sy rasa sy blh layan umai ni, cuma tk jadi jer, hehehe...

ok, lehlah klu kat warung... nanti sy join sekali, hehehe... takpelah kak, tumpang phd kat abg hamzah jer, hehehe... amiklah gak dr. ina, heheh...