Petua Meredakan Kesakitan Migrain


Saya ni selalu sangat kena migrain
Bila dah sakit sangat tu
Kadang-kadang sampai rasa nak hantok kepala kat dinding jer, hehehe
Selalunya untuk meredakan kesakitan saya akan ambil actifast
Tapi, kekadang tak boleh pi pun
Kalau tido pun, tido yang malam tu baru hilang migrain tu
Kalau tido siang memang tak boleh pi gak
Alamatnya satu harilah jadi serba tak kena dibuatnya
Kalau migrain sikit-sikit bolehlah nak bertahan lagi
Tapi kalau teruk, memang boleh collapse dibuatnya...

So, baru-baru ni saya ada cuba satu petua ni
Dengan menggunakan air batu yang dibunjutkan dengan sehelai kain
Saya guna ais kiub jer, then saya bunjutkan dengan sehelai sapu tangan
Then, kita tekapkanlah di sekitar tempat yang terasa sakit tu
Kalau saya, selalunya kesakitan terasa di bahagian kiri atau kanan dahi 
Dan di sekitar mata sebelah kanan
Pastuh, lehlah menidokan diri, hehehe
Alhamdulillah, dah beberapa kali saya cuba petua ni memang menjadi
Kadang-kadang tak payah tido pun sakit tu dah hilang...

Bagi mereka yang kerap diserang migrain bolehlah cuba petua ni yer
Selamat mencuba!

Tadzkirah : Petua ini hanya wasilah
Berkesan atau tidak tu adalah atas kehendak-Nya jua
Share on Google Plus

10 comments:

kesiannya cikgu

kak ayu tak pernah alami sakit migran..
tapi sahabat kak ayu pernah kena..
dia guna bunga raya buat ubat

moga2 cara petua cikgu berjaya.. thanks berkongsi ya cikgu

abuhanifah said...

Wah, susahlah kalau kena migrain macam tu bila tengah kerja. AH masa remaja dulu selalu kena migrain tatkala matahari tengah naik. Memang tak boleh buat apa dah walaupun dah pakai baju raya elok-elok...

ummiross said...

petua yang bagus ni, boleh gak ummi try nanti...

NzA said...

kalu kena migrin mmg xleh tahan dik ...sakit.
Akak cuba amalkan mkn supliment garlic...mmg byk kt farmasi...Mmg agak memakan masa ttp skrg Alhamdulillah migrin n resdung dh trkawal.....
ttp bagus gak share petua tu....

logorithm said...

Petua yang simple. Bolehlah diamalkan just in case terkena. So far tak pernah lah kena. Mintak dijauhkan...

Entri terbaru --> Logorithm's Wordless Wednesday #2 (Gambar comelote!)

@Citarasa Rinduan alhamdulillah kak... sy rajin gak kena, terutamanya time musim panas... oo pki bunga raya tu tk penah lg cuba...

alhamdulillah, dh bape kali sy guna ais ni mmg menjadi... sama2 kak...

@abuhanifah tulah, klu kena time keja mmg rs resah je, tk selesa nak wat keja...

@ummiross silakan... ummi rajin kena migrain gak ke?

@NzA ha ah kak... ok gak kot makan garlic tu... sbb migrain ni mmg angin dh naik sampai kepala... petua ni yg hanya blh didpati di rmh kita kak...

@logorithm blhla cuba diamalkan... hehehe...