A Rehlah To Singapore (Last Part)

Untuk part 1 boleh klik di sini
Actually, citer lama dah ni
A rehlah to Singapore
From 30th November to 1st December 2010

Lets photos do the talking!


Antara senibina bangunan yang menarik

Madrasah Al-Junied Al-Islamiah

Masjid Sultan Sulaiman @ Arab Street

Restoran Zam-Zam & Victory @ Arab Street yang terkenal
Dengan murtabak Singapore dan murtabak rusa
(Terletak bertentangan dengan Masjid Sultan Sulaiman)

Berdekatan dengan Masjid Sultan Sulaiman ni juga
Terdapat sebuah restoren nasi padang
Yang enak dengan harga yang amat berpatutan
Juga terdapat satu tarikan iaitu
Malay Heritage Centre/ Istana Kampong Glam
Di Arab Street ni juga
Terkenal dengan penjualan tekstilnya

Kira macam Lowyat lah ni
Kawan saya beli iPod kat sini
After tax, harga still murah berbanding kat Malaysia

Kranji MRT
Kalau baru 1st time, memang pening sikit dengan sistem MRT ni
Tapi, kalau dah faham senang sangat kalau nak pegi mana-mana


Orchard Road
Syurga barangan berjenama

Keadaan di dalam stesen MRT

Macam Petaling Street
Kalau nak beli cenderamata macam key-chain, t-shirt, fridge magnet etc.
Boleh beli kat sini
Boleh tawar-menawar lagi



Pemandangan di sekitar Esplanade dan Merlion Park
Mercu tanda Singapura

Mustafa Center ni macam Mydin
24 hours open
Macam-macam barang ada jual kat sini
Memang besar gaklah tempatnya

Kedai-kedai sekitar Mustafa Center
Share on Google Plus

14 comments:

NzA said...

boleh letak tajuk 'kenangan lalu' nie...hi...

to kak nza,

mmg kenangan lalu kak, hehehe... tp bile free mmg nak gi lg spore n sbb dh pandai pegi sendiri, hehehe...

wah..rehlah sampai ke singapore..best tu..
slalu kami rehlah kat air terjun je..tu pun dekat, 10 minit dh sampai..

to sollehudin sapari,

ni 28 tahun dok johor bru sekali pegi hehehehe... sbb kwn tu ajak pegi, die last kat johor sblm die dpt balik bertukar ke ganu... main air terjun best gak tu, hehehe...

mummysyafie said...

areef gi balik hari ke? pernah stay kat sana tak? akak selalu pegi pagi balik petang..tak pernah lagi nak stay kat sana. nak gak tahu hotel yang bersesuai..

sy stay kat sn kak... sbnrny tk rancang pun nak stay... sy dok area mustafa center... harga satu bilik dlm rm200, tp biliknya terukla kak... cam baper bintang jer...

abuhanifah said...

Seronok ye, bila dapat melihat-lihat negeri orang. Bila pula nak ziarah Makkatul Mukarramah?

to abuhanifah,

mmg seronok pun... merasa pengalaman di negara org... alhamdulillah, dh smpi ke makkah n madinah pd thn 2008...

nash said...

Byk lagi tempat2 menarik di spura, anda harus melihat bukan sahaja tempat2 tarikan pelancong tetapi juga tempat2 yg dikunjungi penduduk tempatan, dgn cara ini kita dpt melihat kehidupan seharian penduduk tempatan. Saya berasal dari Msia, dah lebih 15 tahun menetap di spura. Salam kenal.

to nash,

actually, ms kiteorg plan nak gi spore kiteorg tk plan pun nak gi mn. so, bila smpi spore terus ambik mrt gi orchard, sbb kwn yg suggest... pastu kt sn bru kiteorg tanya2 org, hehehe... actually sy mmg berniat nak gi lg, cam geylang serai sbb sana ramai org melayu kan? salam kenal kembali...

nash said...

En areef, selain geylang serai, eunos pun ramai melayu, tekka market di little india terkenal kalau kita nak menjamu selera masakan india/islam dan juga simpang bedok. Takpelah.. free nanti saya bawak u jalan2..heheh..

@nashtulah sy mmg nak sgt explore spore ni... yelah nak gi overseas tk berkemampuan, setakat spore oklah kan? hehehe... en. nash tkde blog ke?

nash said...

En areef, saya takde blog, bole reach saya di zulmalim@yahoo.com.sg

@nashok,tq!