Api, Api, Api!

Just nak share satu kisah yang berlaku pada bulan Ramadan yang lalu
Masa tu saya sedang berada di dalam makmal komputer
Bersama murid-murid tahun 6
(Seronoknya mereka, yelah sesekali dapat melepaskan stress kan, hehehe)

Ketika masing-masing sedang sibuk melayari internet
Tetiba, kedengaran bunyi siren kecemasan
So, apa lagi, cepat-cepat saya mengarahkan semua murid untuk keluar berkumpul
Dalam hati ni curious gak, sememangnya ada kebakaran berlaku ke
Or just latihan kebakaran je
Masa tu, murid-murid tahun 1-5 sebenarnya sedang menduduki ujian bulanan

So, sekonyong-konyongnya berkumpullah semua guru dan murid
Tunggu dok tunggu takde sape pulak yang nak beri taklimat
Rupa-rupanya memang takde kebakaran yang berlaku pun
And takde latihan kebakaran pun
Yang betulnya, siren kecemasan tu yang berbunyi sendiri, hehehe
Adalah yang unfixed tu...

So, terpaksalah seorang cikgu ni dok cover kat murid-murid
Dok mengingatkan murid-murid agar sentiasa bersedia
Jika berlaku sebarang perkara yang tidak diingini
That's mean, kalau dengar je bunyi siren kecemasan
Cepat-cepat berkumpul
Walaupun kita sendiri tak pasti apa sebenarnya yang berlaku
Share on Google Plus

6 comments:

heheheh..
tapi mendalam kan bila sesuatu itu berlaku..

tak apa, peringatan sesama manusia..
mana tahu setiap y berlaku tak pasti bila masanya.. kan.........
so..
dah ada pengalaman boleh menyelamatkan situasi kejadian..

NzA said...

oklah tu, buat senaman n keregangan...he.he.he...

to kak ayu,

tulah, kata org sediakan payung sblm hujan... :)

tp masa tu, dhla bdk tgh peksa, tgk keadaan sekeliling ok je, tetiba siren berbunyi...

to kak nza,

nasib baiklah sy kt tkt bawah sekali... klu kat tkt 4, adui semput dibuatnya, hehehe... dahla, ms tu tgh puasa, hehehe...

bukan kat sekolah jer ada latihan.. kat opis LIBL pon ada.. gigih la drp tkt 10 ke LG guna staircase..

kat customer..technology park, bukit jalil pon pernah..sebagai vendor, kami sama2 kena lari hankot laptop.. kang tak kuar kang vendor diistiharkan rentung..

to LIBL,

msalahny mmg tkde kebakaran berlaku n mmg tkde latihan kebakaran pun, siren kecemasan tu yg unfixed :)