Menghasilkan Watermark Cara Saya

 Jom belajar cara-cara untuk menghasilkan watermark
Mudah jer caranya!
Yang penting adalah daya kreativiti masing-masing


Saya guna perisian Microsoft Office Powerpoint 2007 jer
Nak buat wording tu just click insert - wordart
Then, pilihlah jenis font yang disukai
Kalau nak tambah efect pada wording tu just click format
Hitam dan putih adalah warna yang biasanya digunakan untuk wording tu
Kalau nak tambah gambar pun boleh
Just klik insert - clipart (then, pilihlah gambar yang kita kehendakki) 


Ok, bila dah siap watermark tu
Clik control A then click mouse sebelah kanan
Then, click save as picture pada menu bar yang dipaparkan tu


Savelah watermark tu di mana-mana lokasi yang anda kehendakki
File format : PNG


Photoscape, my photo editor
Kalau nak tambah watermark pada gambar tu
Just click object - photo - lokasi watermark anda berada - watermark
Anda boleh resize and adjust opacity of the watermark tu ikut kesesuaian...

Selamat mencuba!
Kalau ada yang tak faham, bolehlah tanya yer :)
Share on Google Plus

6 comments:

good sharing.. saya x geti pon nak buat image watermark macam nih. Jangan tak percaya!.. =)

NzA said...

thanks 4 sharing....

to LIBL,

tu sbb tk penah buat lg... klu dh buat mesti gempak, yelah kan cik programmer :)

to kak nza,

u r welcome, blhla cuba nnti :)

Salam..sy tertarik dgn tutorial ni..sy mmg ada masalah nak ltk w/mark kat gmbr klau buat entry kat ofis pasal pc sy mmg sy x d/loadkan p/shoot tu cuma lappy kat umah je.. nmpaknya blhlah sy cuba dan ini memudahkan lagi sy nk wat entry bergambar klau update blog kat ofis :)

to CT NoArizah...

w'salam... blhla cuba nnti, mudah je... klu dh pandai nanti blh kreatifkan lagi...