Inilah Hasilnya


Inilah hasil percubaan dan ujikaji
Yang telah saya jalankan pada petang tadi
Entrinya di sini

Actually, inilah taufufa express
Tapi, saya tak sediakan air gulanya
Then, saya potong pun macam bentuk puding je kan

Percubaan pertama!
Hasilnya tak menghampakan
Tapi, tak berapa puas hati sangat
In sya Allah, nak cuba buat lagi nanti, sebab mak saya suka makan taufufa ni
Kalau korang nak resepi, boleh klik di sini
Memang senang je nak buat, tapi kena betul sukatannya
Saya main taram je, tu yang tak berapa jadi sangat, huhuhu...

p/s - Resepi taufufa original menggunakan sekko
Sekko ialah sejenis mineral yang digunakan
Untuk membancuh simen patah tulang 
Juga digunakan untuk finishing wall/ ceilings
Namun, ia tidak membahayakan kerana diambil dalam kuantiti yang amat sedikit
So, janganlah lepas ni takut pulak nak makan taufufa ni yer, hehehe...

6 comments:

Angan Dan Impian


Setiap orang pasti ada angan-angan
Pasti ada impian
Dari angan-angan ia menjadi impian yang menggunung dan melangit tinggi
Ia menjadi pendorong
Yang memotivasikan diri menggapai sebuah najaah
Pantang berundur sebelum kalah
Pantang tawakkal sebelum lelah...
Amiin Ya Rabb!

6 comments:

Nantikan Hasilnya


Dalam proses percubaan dan ujikaji
Nantikan hasilnya yer...

5 comments:

Urgently!


Buat mereka yang tinggal berdekatan Skudai dan kawasan sekitarnya
RM150 (still nego)
Penghantaran percuma!
Cepat, sebelum terlambat!
Feel free to contact Syifa' (0193551106)
p/s - Kid not included, hehehe...

6 comments:

Wordless Wednesday (1)

8 comments:

Erti Sebuah Perkahwinan


Pesanan khidmat kekeluargaan ni
Dibawakan oleh Areef si bujang trang tang-tang, hehehe...

4 comments:

Ambil Berkat Pengantin


Aktiviti hari semalam
Menyertai rombongan 'ngundur pengantin'
Di Kg. Seri Maamor, Tangkak, Johor
Pengantin perempuan tu rakan sekerja saya
Then, yang lain-lain tu pun rakan sekerja saya gak
Tapi, semuanya datang dengan membawa satu misi
'Ambil berkat pengantin'
Hehehe...

12 comments:

Cantik Tak Topi Saya?



Semasa Kejohanan Olahraga Tahunanan di sekolah saya
Pada 23 Jun 2011 yang lalu
Ada pertandingan topi tercantik dalam kalangan guru
Macam-macam gaya topi telah diperagakan
Tapi, takdelah sampai ada acara catwalk yer, hehehe...
Just, sambil bertugas sambil memperagakan topi tu
Tapi, saya tak join pun sebab tak sempat nak sediakan topi tu
Tapi, sempat gaklah pinjam topi-topi yang telah diperagakan tu just untuk bergambar
Seronok gak sesekali melaram ngan gaya topi yang pelik-pelik tu kan, hahaha...

8 comments:

Mari Menjadi Generasi Yang Cintakan Al-Qur'an!

2 comments:

Contest "I Have Cool Stuff"


Please click the banner above for further information

Me and my cool stuff; my Nikon D3000
@ Masjid Kristal, Terengganu on 11th November 2010

To be tagging :

8 comments:

Segmen : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London


Tuan punya header kat atas ni ada buat segmen
"Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London"
Disebabkan terlalu teruja nak dapat hadiah dari "London" tu
So, tanpa membuang masa terus menjoinkan diri, hehehe...
Jom, join ramai-ramai!
Kalau nak join, just click header kat atas tu yer

Actually, mula mengenali blog Ady Budika ni
Masa ni, Ady pun ada join sama
So, balik dari gathering tu gigihlah dok terjah
Semua blog milik blogger yang hadir dalam gathering tu
Salah satunya adalah blog Ady Budika ni

6 comments:

Nak Tahu Tak?

Flash header kat atas tu
Dihasilkan oleh blogger Fahmi Mahat
Kepada sesiapa yang berhajat untuk memiliki flash header seperti itu
Silalah terjah ke blog beliau yer...
TQ Fahmi, keep ur good job ya!

Dahulu blog saya dikenali sebagai "Elhaamy" (Ilhamku)
Dengan taglinenya :
"Inilah ilhamku, daripada Si Pemberi Ilham; Allah S.W.T. 
Kata-kata yang bukan sekadar di bibir
Tetapi lahir daripada hati, hasil daripada kurniaan Ilahi Rabbi..."

Kemudian, dikenali pula sebagai "Hijrah"
Dengan taglinenya :
"Hidup ini memang perlu kepada adanya hijrah
Pengorbanan, perjuangan dan persaudaraan"

Dan, terkini dikenali sebagai "Lensa Kehidupanku"
Dengan taglinenya :
"Let photos do the talking" dan "Let the pictures talk alone"

10 comments:

Meh Saya Kongsikan

Sape suka wajah baru blog saya ni sila angkat kaki
Hehehe...
Rasanya hampir 3 tahun saya berblog
Inilah blog makeover terbaik yang pernah saya hasilkan
Ceh, "masuk bakul angkat sendiri" pulak, hehehe...
Then, actually nilah kali pertama blog saya ada header sendiri
Sebelum ni, just guna default header jer

Actually, untuk makeover kali ni
Saya banyak merujuk kepada tutorial yang disediakan oleh blogger-blogger lain
Just google jer!

Meh saya kongsikan senarai tutorial yang menjadi rujukan saya tu :


Ni jelah kot
Lain-lain tu diperoleh hasil
 Hampir 3 tahun pengalaman berblog
Cewah, macam pakar blog jer kan, hehehe...

24 comments:

Peneka Yang Tepat Adalah...


Untuk entri ini
Peneka yang tepat adalah Abu Hanifah aka AH
Tahniah AH!
Jom ramai-ramai kita serbu blog AH; ni blog baru AH
Blog lama AH di sini
Tapi, jangan main serbu je tau, beri salam dulu, hihihi...

6 comments:

Produk Baru Secret Recipe - Mee Bandung



Korang dengar citer tak yang Secret Recipe ada kuorkan produk baru
Mee bandung...
Apa, takde dengar citer pun?
Aik, saya baru lepas dok pekena mee bandung tu
Gambaqnya ada kat atas tu

Hehehe...
Sebenarnya memang takde pun
Yang betulnya, mee bandung ni tarikan istimewa di CR
Pernah dengar CR tak?
Alah anak syarikat Secret Recipe (SR) tu...
Aik, tak pernah dengar gak

CR tu Citarasa Rinduanlah
Restoren yang diusahakan oleh kak Ayu Razali
Hehehe... Apa da!
Saja dok konar sana dok konar sini, hihihi...

Thanks kak Ayu sudi belanja mee bandung ni
Dah kali ke-3 saya dok pekena mee bandung kak Ayu ni
1st dulu masa kak Ayu bawa ke gathering @ teratak Cik Mat Gebu
2nd kak Ayu belanja makan di CR
Yang last ni, kak Ayu bungkuskan untuk saya bawa balik

Pada semua yang jauh juga yang dekat
Jom serbu CR dok pekena mee bandung
 "Sekali cuba pasti rindu nak cuba lagi"
Promosi baikkkkk punya!
Hehehe...

10 comments:

Cer Teka!


Dalam entri ini, Kak Ayu Razali ada tanya saya
Kenapa tak suruh readers teka yang mana satu saya dalam gambar tu
So, disebabkan ada permintaan
Jomlah kita main teka-teka yer, hehehe...

Cer teka yang mana satu saya dalam gambar di atas ni
Gambar ni dirakamkan pada tahun 1988
Ketika ni saya bersekolah di TABIKA Bandar Tenggara, Kulaijaya, Johor
Baru berumur 6 tahun, masih kanak-kanak ribena lagi, hihihi...

9 comments:

Bertukar Lagi!


Hari ini, 18 Jun 2011, 10.30 malam
Dengan rasminya, diperkenalkan kepada anda :
"Lensa Kehidupanku" dengan taglinenya "Let photos do the talking"
Ini bukan blog baru
Tapi inilah "Elhaamy" dan "Hijrah"

8 comments:

Aktiviti Pagi Tadi





Aktiviti pagi tadi
Sementara menunggu enjin kereta dipanaskan
Sebelum bertolak menuju ke sekolah
Untuk bertugas di Kejohanan Olahraga Tahunan (Acara Padang Akhir) di sekolah saya
So, bekerja di hari Sabtulah, huhuhu...

12 comments:

Contest Anda Bagi Gambar, Prince Bagi RM50!!!


Saya nak join contest
Yang dianjurkan oleh tuan punya header di atas ni
Actually, ada banyak kategori yang dipertandingkan
Untuk kali ni, saya nak join kategori "Gambar Sewaktu Zaman Persekolahan"
Kalau nak tahu lebih lanjut tentang contest ni, just klik header kat atas ni yer...


13 tahun yang lalu
Ketika ni saya berada di dalam tingkatan 5
Gambar di atas ni dirakamkan di bilik studi asrama
Yelah, orang nak peksa besar
Kenalah rajin studi ye tak? Hihihi...

AlhamdulilLah, insan-insan di dalam gambar di atas ni
Semuanya kini sedang bahagia dengan kehidupan masing-masing
Moga akan terus sukses! Amiin...

p/s - Saya yang pakai baju melayu hijau siap berkopiah tu
Alim tak? Kurus tak? Hensem tak?
Hahaha...

Jom ramai-ramai join contest ni!

21 comments:

Aesya Zealous 2nd Giveaway

I've tagged by sorang adik ni; Cik Chokie yang 'nakal', hihihi...
Sajer nak cabar saya tuk join giveaway kat bawah ni
Sebab katanya kalau saya menang hadiah giveaway tu 
(Hadiah sepertimana yang dipaparkan di dalam banner)
Then, saya tak nak hadiah tu, bolehlah bagi pada die
Banyak cantik! Kalau menang I nak buat barang hantaran tau, hahaha...
Join jelah kan :)


Nak tag orang-orang yang suka hadiah ni :

10 comments:

Jom Minum Susu!


Maksud "pelajaran yang mendatangkan i'tibar" 
Di dalam ayat di atas ialah :
Ya'ni yang membuktikan kekuasaan Allah SWT
Tentang bagaimana benda-benda yang dimakan oleh binatang ternak itu
Bertukar menjadi darah, dan dari darah itulah lahirnya susu yang sedap rasanya
Dan banyak faedah serta khasiatnya, untuk diminum oleh manusia


Kenangan sewaktu menyaksikan aktiviti memerah susu unta
Tapi, sayangnya tak berpeluang untuk merasa, huhuhu...

6 comments:

Petua Meredakan Kesakitan Migrain


Saya ni selalu sangat kena migrain
Bila dah sakit sangat tu
Kadang-kadang sampai rasa nak hantok kepala kat dinding jer, hehehe
Selalunya untuk meredakan kesakitan saya akan ambil actifast
Tapi, kekadang tak boleh pi pun
Kalau tido pun, tido yang malam tu baru hilang migrain tu
Kalau tido siang memang tak boleh pi gak
Alamatnya satu harilah jadi serba tak kena dibuatnya
Kalau migrain sikit-sikit bolehlah nak bertahan lagi
Tapi kalau teruk, memang boleh collapse dibuatnya...

So, baru-baru ni saya ada cuba satu petua ni
Dengan menggunakan air batu yang dibunjutkan dengan sehelai kain
Saya guna ais kiub jer, then saya bunjutkan dengan sehelai sapu tangan
Then, kita tekapkanlah di sekitar tempat yang terasa sakit tu
Kalau saya, selalunya kesakitan terasa di bahagian kiri atau kanan dahi 
Dan di sekitar mata sebelah kanan
Pastuh, lehlah menidokan diri, hehehe
Alhamdulillah, dah beberapa kali saya cuba petua ni memang menjadi
Kadang-kadang tak payah tido pun sakit tu dah hilang...

Bagi mereka yang kerap diserang migrain bolehlah cuba petua ni yer
Selamat mencuba!

Tadzkirah : Petua ini hanya wasilah
Berkesan atau tidak tu adalah atas kehendak-Nya jua

10 comments:

Dapat Surat Cantik Berpassword

Petang tadi saya ada meeting di PPD Kulaijaya
Balik-balik ke kereta tengok ada surat diselitkan di wiper
Erm, cantiklah surat tu
Pink color siap ada bunga-bunga cinta! Hihihi
Yang tak tahan tu siap nak bagi kita password lagi
Excited gak nak bukak ni
Yelah, mana tau dapat password nak pecahkan kod rahsia mana-mana bank ke, hehehe...
So, bukak jelah...


Nak tahu ke apa isi surat tu?
Please scroll down your mouse ya!













Taraaa...
Memang passwordlah sangat kan, hehehe...
"Kami bukan along, kami cuma nak tolong"
(Ops, tagline tak berkaitan yer, hehehe...)

17 comments:

Just A Simple Giveaway By Areef (Senarai Pemenang)

Dengan lafaz yang mulia BismilLahirRahmanirRahim
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Saya dengan rasa rendah hatinya
Mengumumkan senarai pemenang "Just A Simple Giveaway By Areef"


Cabutan pertama

Cabutan kedua

Cabutan ketiga

 Cabutan keempat

 Cabutan kelima

 Cabutan keenam

Cabutan ketujuh

Tahniah kepada semua pemenang
Kepada yang tidak berjaya
Jangan putus asa untuk terus mencuba
In sya Allah, kalau ada rezeki
Saya akan menganjurkan lagi sebarang contest atau giveaway
Terima kasih kepada semua yang sudi memeriahkan
"Just A Simple Giveaway By Areef"
Salam ukhwah dan salam persahabatan...

Kepada semua pemenang
Bolehkan emailkan nama penuh, alamat dan no. telefon anda
Ke arrijal_82@yahoo.com

43 comments:

Just A Simple Giveaway By Areef (Senarai Peserta)

Kepada semua peserta
"Just A Simple Giveaway By Areef"
Sila sahkan penyertaan masing-masing sebelum jam 0500 petang/ 13 Jun 2011
(Kalau tak sahkan pun takpe, penyertaan still valid)
In sya Allah, keputusan akan diumumkan pada 1000 malam/ 13 Jun 2011


1. Cik Eira 2. Cik Teddy 3. Oshin-Jamel 4. Miss Rainbow 5. Sarah 6. Miss Aiai 7. Pwincess Sara 8. Farihah 9. E-ra Pasha 10. Azwa Azee 11. Cikali 12. Nurul Nadiah 13. MaldiniFaridKamil 14. Epola 15. Baby 16. Hisham 17. Ain 18. Nur Yayah 19. Syifak 20. Kak Ayu CR 21. Alycia 22. Amiraliyana 23. Jaa 24. Frommetoyou 25. Nurazira 26. Cik Mai 27. Mr Danel 28. Hana Nabihah 29. Intan Berlian 30. Zaikulim 31. Nurul Aini 32. Sahbanu 33. Izzaty Hedry 34. Cahaya Mama 35. Hamizah 36. Cempaka Kuning 37. Annur_islam 38. Kak Ina 1 39. Kak Ina 2 40. Nana 41. Ita 42. Cik Rose Cute 43. YoungMom 44. Mas 45. Aisyah 46. Meoww Cat 47. Baby_Wanie 48. Anim 49. Chara 50. Cma Shiema 51. Zihan 52. Mama Zharfan 53. Nanakimie 54. Fadzillah Kamarudin 55. Aqua_nemo 56. Farahiyah Smart 57. Tiefazatie 58. Azatiesayang 59. Gadis Pantai Timur 60. Cute Mum 61. Metz Bujang 62. Shera Haifa 63. Hasrul Hassan 64. Miss Eya 65. Fana 66. Fieda 67. QueenPink 68. Princess Delliza 69. Yaya Azura 70. Tea 71. Famili Ceria 72. Lulu Caldina 73. Elih Japahar 74. Wida 75. Shy Princessha 76. Linda @ IbuSumaiyah 77. Firdaus Kasim 78. Joel Leslie 79. Mila

27 comments:

Just A Simple Giveaway By Areef (Closed)


Dengan rasminya
"Just A Simple Giveaway By Areef"
Ditutup pada jam 0800 malam tadi

Dikesempatan ini
Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih
Kepada semua yang sudi memeriahkan giveaway ini
In sya Allah, saya akan mengeluarkan senarai nama peserta
Dan mengumumkan nama pemenang
As soon as possible!

Dan satu pengumuman penting
Oleh kerana penyertaan yang diterima amat menggalakkan
In sya Allah, saya akan menambah bilangan hadiah
Untuk anda semua lebih berpeluang memenangi
Hadiah-hadiah yang ditawarkan
Tapi, mohon maaflah yer
Hadiah yang saya tawarkan biasa-biasa sahaja...

6 comments:

My 1st Giveaway : Just A Simpe Giveaway By Areef

Secara rasminya DITUTUP
lk
My 1st giveaway
"Just a simple giveaway"
Harap sudilah menjoinkan diri yer, hehehe...


Syaratnya mudah jer :

Just buat satu entri dengan tajuk "Just A Simple Giveaway By Areef"
Then, letakkan banner di atas di dalam entri tersebut dan backlinkkan ke entri ini
Last, just tinggalkan komen dan link entri penyertaan anda di sini
That's it! Simple and easy...
Penyertaan boleh dihantar mulai jam 0200 petang/ 07 Jun 2011
Dan berakhir pada 0800 malam/ 12 Jun 2011
The result, as soon as possible, in sya Allah

So, disebabkan giveway ni just simple and easy
Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
So, korang tak payahlah buat yang susah-susah yer
Sebab tema giveaway ni pun "just a simple"
Selamat mencuba!

Ops, lupa pulak nak cakap tentang hadiahnya
Hadiahnya sepertimana di bawah
Seorang pemenang akan dipilih untuk
Setiap satu hadiah di bawah
So, akan ada 3 orang pemenanglah kan...

A Canon Pixma small towel

CD bacaan ayat-ayat suci al-Qur'an

Key-chain daripada Batam, Kepulauan Riau, Indonesia

95 comments:

Segmen Bujang Dan Sakura : Kami Tak Lupa Diri

Jom ramai-ramai join segmen kat bawah ni!
Segmen yang menyeru
Agar kita merenung kembali
Amanah dan tanggungjawab sebagai seorang khalifah 
Di atas muka bumi ini
Yang menjadi asas di dalam pegangan setiap muslim dan mu'min




p/s - Kepada sesiapa yang berkenan
Untuk memuaturun kedua-dua gambar di atas ni
Dengan ikhlas hatinya saya membenarkan...
Moga ada hikmah buat kita semua!
In sya Allah, amiin...

Nak tag semua blogger yang beragama Islam
Ayuh!!!

4 comments:

Segmen Ben Ashaari : Jom Kenal Blog Saya


Kata saya :
lk
Jom kenal blog saya!
Saya tak mintak anda klik ChurpChurp
Saya tak mintak anda klik Nuffnang Ads
Saya tak mintak anda klik Innity
And so many other ads
And I didn't ask you to follow my blog
Just, apa yang saya harapkan
Anda membaca entri-entri yang saya kongsikan
Dan beroleh manfaat daripadanya

22 comments: