Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan!

Saya hadiahkan khusus buat semua blogger yang beragama Islam
From the bottom of my heart :)


11 comments:

Its Turn To 3 Years!


AlhamduliLah, today...
Its turn to 3 years!
30th July 2008 to 30th July 2011
Thanks 4 all the support
And be a part of my life here :)

Hope our ukhuwwah will remain and never end, amiin...

10 comments:

Boss Belanja!

Pagi tadi my boss telah membelanja makan semua guru dan kakitangan
Sebab beliau telah mendapat sedikit 'rezeki daripada Allah SWT'
In sya Allah, bulan 8 nanti 
Kami guru-guru dan kakitangan pula yang akan dapat 'rezeki' tu, hopefully!
Memang budaya di sekolah saya
Cikgu-cikgu atau kakitangan biasanya akan membelanja makan
Sebagai tanda kesyukuran atas rezeki yang mereka perolehi..
AlhamdulilLah...





Prepared by me :)

p/s - Sori yer, beberapa hari ni asyik posting entry tentang makanan jer...

Mafhum firman Allah SWT di dalam Surah al-Baqarah ayat 172 :

((Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya))

10 comments:

Dari Pandangan Mata



Antara Mata dan Hati
By Hijjaz

Bila melihat alam yang indah ini
Tidak terasa kebesaran Allah
Bila mendapat musibah lupa dirinya hamba
Nikmat yang datang tiada rasa dari-Nya

Sepatutnya rasa malu kepada-Nya
Kerana anugerah-Nya kepada kita
Membuat dosa rasa kekesalannya

Buta hati lebih merbahaya
Buta mata tidak nampak dunia
Buta hati tidak nampak kebenaran
Buta hati ditipu nafsu dan syaitan

Bahkan dilupakan saja
Semua orang rasa bangga dengan dosa
Bila menyebut neraka
Tidak terasa akan gerunnya

Bila menyebut syurga
Tidak terasa akan nikmatnya
Itu menunjukkan
Jiwa kita mati atau buta

Lirik diperoleh di sini

2 comments:

Wordless Wednesday (3)




Our last potluck today, where there are two sessions before
In conjunction of Ramadan
That is just around the corner
Macamlah setahun tak boleh makan kan? Hehehe...
BismilLah... AlhamdulilLah...

8 comments:

All From Pantai Timur


Assalamu 'alaikum dan selamat sejahtera
Dah breakfast ke?
Saya AlhamdulilLah, baru lepas, hehehe...
Hari ni breakfast saya agak istimewa
All from Pantai Timur; laksam, nasi kerabu dan nasi dagang
Yum, yum, yum delicious!
Jemput makan :)

14 comments:

Mari Bertadarus!


Ramadan is just around the corner
Selain menunaikan ibadah puasa dan menunaikan zakat
Kita juga digalakkan untuk memperbanyakkan amalan sunat
Seperti menunaikan solat terawih, bersedekah, dan membaca al-Qur'an

So, jom sama-sama kita memeriahkan aktiviti taddarus al-Qur'an
Yang akan dianjurkan oleh Cik Tiniey ni
Nak tahu lebih lanjut?
Just click that banner above... 

p/s - Cik Tiniey, saya cilok banner kat atas tu dari blog Sunah
Sorry yer tak mintak permission! :)

6 comments:

Sambal Tempoyak Ikan Bilis


Bahan-bahannya :

Cili padi dan cili merah (ditumbuk)
Bawang merah dan bawang besar (ditumbuk)
Serai (dipotong halus)
Daun kunyit (dipotong halus)
Ikan bilis dan udang kering
Tempoyak
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara-caranya :

Tumis bahan yang ditumbuk bersama serai
Kemudian, masukkan daun kunyit, ikan bilis dan udang kering
Akhir sekali masukkan tempoyak dan tambah sedikit gula dan garam
Dah siap

Resepi asal diperoleh di sini
Selamat mencuba!



p/s - Nak lagi sedap, perahkan air limau nipis
Time nak makan tu
Memang umphlah! Hehehe...

4 comments:

Got This!


Received this special badge last Friday
For participating  a giveaway : eqbalzack's fan page LOGO!

My participation was shortlisted as top 10 finalist
Can read here

And the winner was announced
But i'm not the lucky one
Can read here

Anyway, tqvm to the tremendous organizer

2 comments:

Berakhir Sudah Sebuah Impian...

 
Rakaman video Wardatunnur
Di dalam pertandingan kalam jama'e (choral speaking in Arabic)
Sempena Ihtifal j-QAF Peringkat Daerah Kulaijaya Tahun 2011
Bertempat di TJMart Saleng, Kulaijaya, Johor
Pada 16 Julai 2011 yang lalu
 
 
Di bawah ni
Salinan nota di FB saya pada 16 Julai 2011 jam 3.47 petang
Sedikit luahan hati saya sebagai seorang guru pembimbing
Kepada team kalam jama'e ini
                     
Assalamu 'alaikum...

AlhamdulilLah, baru sahaja pulang daripada mengiringi anak-anak murid saya ke satu pertandingan di peringkat Daerah. Keputusannya hanya mendapat tempat ke-4 daripada 9 pasukan yang bertanding dengan memperoleh markah sebanyak 80%. Kekalahan hanya berpunca daripada masa persembahan yang tidak mencukupi sebagaimana yang telah disyaratkan. Ini kesilapan saya sendiri sebagai jurulatih. Sebenarnya, saya telah meminda teks asal, tanpa sedar bahawa ia telah menyebabkan masa persembahan tidak mencukupi sebagaimana yang telah disyaratkan.

Berakhir sudah satu fasa perjuangan. Saya telah melatih kumpulan ini sejak mereka darjah 3 lagi. 4 tahun berturut-turut kami menyertai pertandingan ini. Dan belum sekalipun membuahkan hasil, walaupun hanya sekadar mendapat tempat ke-3. Sebenarnya, tahun ini saya sudah tawar hati untuk menyertai, tetapi anak-anak murid saya tu yang bersemangat sungguh untuk turut serta, walaupun mereka sebenarnya terlalu sibuk dengan persiapan menghadapi UPSR. Kerana semangat mereka itulah, saya bangkit sekali lagi pada tahun ini walaupun kehampaan yang diperoleh pada setiap tahun. Rupanya tahun ini, Allah masih belum mengurniakan rezeki-Nya buat kami. Sesungguhnya Allah mengurniakan nikmat untuk menguji sejauhmana hamba-Nya itu bersyukur, dan sesungguhnya Allah mengurniakan ujian untuk menguji sejauhmana hamba-Nya itu bersabar...

Sesungguhnya hati saya sayu apabila selesai sesi latihan terakhir semalam. Kerana sudah lama saya bersama mereka. Merekalah lambang perjuangan saya selama ini. Mereka anak-anak yang ikhlas dan bersemangat walaupun kadang-kadang ada jua ulah mereka yang membuatkan saya hilang sabar... Namun, merekalah penyejuk di hati... Rasa pilu hati ini apabila mereka meminta maaf atas segala kesalahan dan memohon dihalalkan segala ilmu yang telah dicurahkan, sebelum mereka membuat persembahan pada pagi tadi. Sesungguhnya saya akan merindui momen-momen terindah bersama mereka, kerana pada tahun hadapan mereka akan melangkah ke alam persekolahan menengah.

Sebenarnya, saya menerima kekalahan ini... Bagi saya kekalahan yang sangat bermaruah. Mereka telah melakukan yang terbaik. Mereka takut jika saya hampa dan sedih dengan sebuah kekalahan. Namun, bagi saya kemenangan yang sebenar ialah apabila kita melakukan sesuatu itu dengan penuh kesungguhan dan dalam masa yang sama sentiasa bertawakal kepada-Nya memohon agar diberikan kemenangan dan kejayaan...

13 comments:

Senarai Pemenang Festival Nasyid Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Kebangsaan Kali Ke-7 Tahun 2011 (Kategori Sekolah Menengah)

Telah berlangsung pada 5 hingga 8 Julai 2011 yang lalu
Bertempat di SMKA Ma'ahad Muar, Johor
lk
Johan daripada Negeri Kedah (SBPI Kubang Pasu)
lk
Naib johan daripada Negeri Perak (SMKA Sultan Azlan Shah)
lk
Tempat ketiga daripada Negeri Johor (SMKA Ma'ahad Muar)

0 comments:

Wordless Wednesday (2) - Air Tangan Kak Ayu Razali


I've ordered this from Kak Ayu Razali
For my school potluck this morning
Yummy and delicious!

6 comments:

Mohon Maaf!

Mohon maaf pada semua
Saya tidak berkesempatan untuk mengupdate entri-entri baru
Dan agak lambat membalas komen-komen yang telah ditinggalkan
Yang paling penting, tak sempat nak berblogwalking
Actually, my lappy ada masalah sikit and belum sempat nak fix the problem
Sekarang ni saya pakai lappy pinjam, so agak terbataslah sikit penggunaan tu

TQ yer pada semua yang sudi singgah and drop comments
I'm so so appreciated it
In sya Allah, kalau dah settled down the problem
Saya akan kembali memeriahkan dunia blog ni

Cewah, macamlah ramai sangat peminat blog ni yer
Actually, saya tujukan buat mereka yang sentiasa mengikuti penulisan saya
Walaupun seorang dua je
Pasti ada yang akan tertanya-tanya kalau saya jarang update and reply comments
Kan? Kan? Kan? :)
lk
Jom layan lagu "Maafkan Kami" ni
lk

9 comments:

Senarai Pemenang Festival Nasyid Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Kebangsaan Kali Ke-7 Tahun 2011 (Kategori Sekolah Rendah)

Telah berlangsung pada 5 hingga 8 Julai 2011 yang lalu
Bertempat di SMKA Ma'ahad Muar, Johor

Johan daripada Negeri Sarawak


Naib johan daripada Negeri Kedah


 Tempat ketiga daripada Negeri Terengganu

Uploaded by struckzero

6 comments:

41 Patah Perkataan Seminit

Berkali-kali saya mencuba
Hanya 41 patah perkataan sahaja yang mampu ditaip
Dalam masa seminit
Ni baru perkataan Bahasa Malaysia
Kalau Bahasa Inggeris? Bahasa Arab?
Hehehe...
Jom uji kepantasan anda pula!
Anda pantas jika mampu menaip 70 perkataan seminit

Klik di sini untuk uji kepantasan anda...

8 comments:

Now At Facebook


4 comments:

1st GIVEAWAY mohdkhairi.com


Happy belated birthday
May Allah blessing you always!

4 comments:

Senarai Pemenang Festival Nasyid Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Negeri Johor Tahun 2011 (Kategori Sekolah Rendah)

Kini saya kongsikan bersama
Rakaman video pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga
Festival Nasyid Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Negeri Johor Tahun 2011
(Kategori Sekolah Rendah)
Bertempat di SMK Anjung Batu, Mersing, Johor
Pada 30 April 2011 yang lalu

p/s - Sebelum ni terpaksa diprivatekan buat sementara waktu

Entri lain berkenaan dengannya
Boleh klik di sini dan di sini

Tempat pertama daripada Daerah Pasir Gudang
Wakil daripada SK Taman Puteri Wangsa, Ulu Tiram

Tempat kedua daripada Daerah Johor Bharu
Wakil daripada SK Nong Chik, Johor Bharu

Tempat ketiga daripada Daerah Muar

p/s - Sedang berlangsung
Festival Nasyid Sekolah-Sekolah KPM Peringkat Kebangsaan Tahun 2011
Di SMKA Maahad Muar mulai semalam 05 Julai 2011
Dan Majlis Penutupannya pada 08 Julai 2011
Untuk kategori sekolah rendah pertandingan telah dijalankan pada hari ini
Tapi, saya tak berpeluang untuk turut serta, huhuhu...

6 comments:

GIVEAWAY : eqbalzack's fan page LOGO!

GIVEAWAY : eqbalzack's fan page LOGO!
Please click the banner for further information...


Abang Eq, here for you!

8 comments:

Matahari Dan Bulan

6 comments:

Jom Breakfast!

Jom breakfast!
AlhamdulilLah, pagi ni saya breakfast
Ari tu memang ada tengok kat blog Cikgu Mia-Ina tu
Nampak macam senang je, tu yang pagi ni dok cuba, hehehe...
AlhamdulilLah, hasilnya memang best!
Masuk bakul angkat sendirilah kan, hahaha...



18 comments:

Larian 1M 1S 1M

Larian 1Murid 1Sukan 1 Malaysia (1M 1S 1M)
Yang dijalankan serentak pada pagi tadi
Melibatkan semua murid Sekolah Rendah dan Menengah seluruh Malaysia
Bagi mencatat rekod di dalam Malaysia Book of Records
Sebagai larian yang terbesar disertai oleh pelajar sekolah

Tak ketinggalan, murid-murid dan guru-guru di sekolah saya
Turut menjayakan larian ni
Seawal jam 0745 pagi
Saya pun join lari gak tau, hehehe... 


2 comments:

Ighfir Dzunubi (Ampunkan Dosa-Dosaku)


"Taubat Seorang Hamba"
Nyanyian asal Hafiz Hamidun dan Irsyadee

8 comments:

Bersatu Teguh!


Persaudaraan dan perpaduan
Adalah antara ciri terpenting yang menjadi asas utama
Di dalam membina kekuatan dan kegemilangan umat Islam
Sejak dari zaman Baginda RasululLah SAW
Ianya didasari tidak ada yang lain, melainkan Islam
Iaitu sebagaimana yang termaktub di dalam al-Qur'an dan Sunnah RasululLah SAW

4 comments:

31-7 Birthday Giveaway


Click the banner for further information

10 comments:

Kurang Saham...


Masa dok buat ujikaji taufufa express tu
Ntah camana jari tu leh terkena periuk panas lak
Buat biasa jelah...
Tengok-tengok pagi tadi dah menggelembung lak bahagian yang melecur tu
Abis, kuranglah saham! Hahaha...

Biasanya, kalau melecur sikit-sikit tu
Saya akan sapu ubat gigi je
Tapi, masa terkena periuk panas semalam tu
Tak teringat lak nak sapu ubat gigi tu
Kalau anda pula bagaimana?
Ada petua lain yang mahu dikongsikan?

7 comments: