Jom Bercuti Ke Cameron Highlands

Pada cuti sekolah yang lepas
Saya sefamily telah pergi bercuti ke Cameron Highlands
AlhamdulilLah, Allah telah memakbulkan impian
My SIL yang memang telah lama menanam impian untuk pergi bercuti di sini
Sebenarnya, rasa macam tak confident jer nak pegi CH ni
Yelah, dok dengar orang cerita macam-macam kan
Jalan sempitlah, banyak selekohlah, banyak berlaku kemalanganlah
Tapi, AlhamdulilLah, perjalanan kami telah dipermudahkan
Cumanya, pergi and balik tetap ada yang muntah, hehehe...
No, no, no, bukan saya ek :)
Saya steady jer, hihihi...

Ok, untuk ke CH ni ada 2 jalan utama
Laluan Tapah - CH and Simpang Pulai - CH
Masa pergi saya lalu Tapah and masa balik lalu Simpang Pulai
But, to be honest, dua2 jalan memang pening and mabuk dibuatnya

Ok, just nak share pengalaman melalui kedua2 jalan utama ni
1st : Laluan Tapah - CH
Jalannya sempit and berselekoh
Ada tanah and jalan yang runtuh
Tebingnya memang curam and takde divider
Tapi best, macam lalu dalam hutan jer
Di tepi2 jalan banyak gerai orang asli yang menjual petai and durian hutan
Tapi, kalau otw to CH macam susah nak berhenti sebab no parking spaces
Kalau singgah masa nak balik, rasanya quite oklah
Pastu kita akan jumpa air terjun Lata Iskandar
Kat sini agak crowded
Traffic agak slow sebab laluan menjadi sempit 
Dengan kenderaan pengunjung yang diparkir dibahu2 jalan
Kalau otw to Brinchang kita akan jumpa Ringlet dan Tanah Rata dahulu
Kalau ikut laluan Tapah ni memang takleh drive laju2 sangat
Kalau laju sikit masa sampai selekoh2 tu, rasa macam nak tercabut jantung, hehehe...

2nd : Laluan Simpang Pulai - CH
Jalannya luas tapi tetap berselekoh
Pemandangannya memang cantik, SubhanalLah...
Kalau otw to Tanah Rata kita akan jumpa Brinchang dahulu
Kalau ikut laluan ni tak banyak gerai orang asli yang menjual petai and durian
And durian yang dijual di sini bukan durian hutan
Then, saya rasa macam jauh jer ikut laluan ni...
Lastly, berdasarkan maklumat yang diterima
Kemalangan banyak berlaku di laluan Simpang Pulai ni
Puncanya adalah kecuaian pemandu yang membawa kenderaan terlalu laju



Laluan Tapah - Cameron Highlands


Laluan Cameron Highlands - Simpang Pulai
Share on Google Plus

2 comments:

Anonymous said...

bercuti ke CH, singgah di Galeri BiGDee House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata. satu-satunya galeri nano microfungus aromaterapi di dunia!

to anon,

tq atas infonya... ri tu sy pegi byk lg tpt tk pegi... in sya allah klu berkesempatan, pasti akan singgah...