Ada Apa Di Air Hitam, Kluang, Johor

Setelah selesai urusan di Jabatan Imigresen Malaysia Cawangan Kluang, Johor, perjalanan diteruskan pula ke Pekan Air Hitam. Pekan Air Hitam ni merupakan destinasi pelancongan yang amat popular di Negeri Johor. Ia merupakan syurga membeli-belah seumpama yang terdapat di Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur di Kelantan, Padang Besar di Perlis dan sebagainya lagi. Originality syurga membeli-belah di Pekan Air Hitam ni ialah di kedai-kedai binaan papan yang terdapat di kiri dan kanan jalan untuk menuju ke Machap, Kluang. Dan terdapat kawasan baru yang terdiri daripada gedung-gedung batu yang terdapat di dalam perjalanan untuk menuju ke highway PLUS/ Bandar Kluang.

Macam-macam benda yang boleh di dapati di Pekan Air Hitam ni seperti makanan ringan (kerepek terutamanya), hasil tani, seramik, barang perhiasan rumah, keperluan untuk majlis pertunangan atau perkahwinan dan sebagainya lagi. Tapi, dari segi harga saya tak surelah samada ia benar-benar murah atau sebaliknya...



Antara banyak-banyak benda yang terjual tu, agaknya apalah yang saya beli ye... Jom tengok! Hehehe... (Sila scroll down)
















Taraaa...
Nilah yang saya beli, penggaru badan, hahaha...

1 comments:

Cepat dan Pantas!


In syaa Allah, 10 - 12 Disember ni, kami sekeluarga akan pergi bercuti ke Singapura. So, nak masuk ke Singapura ni kenalah ada Passport Malaysia Antarabangsa kan... So, adik saya yang bongsu je yang belum ada lagi. Yang sorang lagi tu dah ada. Tapi dah expired, so kena renewlah... Jadinya, pagi semalam kami telah ke Jabatan Imigresen Malaysia Cawangan Kluang, Johor.

Awal pagi lagi kami dah bertolak. Segala dokumen yang diperlukan pun dah disiapkan awal-awal. Kalau untuk renew, just bawa passport yang lama, gambar untuk passport 2 keping, mykad (untuk pemohon 18 tahun ke atas) dan mykad pemohon+mykad ibu/ bapa/penjaga+surat beranak (untuk pemohon 18 tahun ke bawah) dan bayaran RM100 untuk tempoh sahlaku selama 2 tahun. Bagi pemohon 18 tahun ke bawah, pemohon dan ibu/bapa/penjaga perlu hadir sekali ye. Tak boleh nak wakil-wakil... Dah siap gak isi form of application dari rumah, tapi tak diperlukan pulak...

Untuk permohonan kali pertama bagi adik saya yang bongsu tu, kena sediakan salinan fotokopi mykad pemohon (depan dan belakang), mykad ibu bapa/ penjaga (depan dan belakang) dan surat beranak. Kiteorang tak sediakan pun, sebab kat website takde bagitau pun. Tapi, nasib kata situ ada disediakan kaunter fotokopi, so senanglah sikit. Kaunter untuk bergambar pun ada disediakan. AlhamdulilLah, urusan kami semalam telah dipermudahkan. Yang menggembirakan hati saya daripada urusan mengambil nombor giliran, pemeriksaan dokumen, permohonan dan penyerahan passport hanya mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja. Tak taulah kan, samada sebab orang tak ramai sangat ataupun sememangnya ia adalah polisi pengurusan. 

Dulu saya buat di Wisma Persekutuan di Jalan Air Molek, Johor Bharu, Johor. Makan berjam gaklah, huhuhu... Pen pun kena beli sendiri... Saya beli satu then wakafkan je kat orang lain. Apa-apa pun untuk urusan di Jabatan Imigresen Malaysia Cawangan Kluang, Johor ni memang saya sangat-sangat berpuas hati. Cepat dan pantas! AlhamdulilLah... :)

2 comments:

Ekspo Buku Islam 5 Johor & Hari Kerjaya

Pada yang berkelapangan tu...
Jemputlah ke Ekspo Buku Islam 5 Johor & Hari Kerjaya
Yang akan berlangsung sehingga 2 Disember 2012
Bertempat di Galleria @ Kotaraya, Johor Bharu, Johor
Dibuka dari jam 9.00 pagi - 10.00 malam
Moh kiter!!!


Hasil pembelian saya di Ekspo ni...

0 comments:

Hasil 'Tembakan'

Pada hari Sabtu, 24 November 2012 yang lalu, saya telah ke Plaza Angsana, Johor Bharu, Johor untuk mengambil my dslr yang sudah siap diservis. Tapi, hairan pulak! Hujung-hujung minggu ni, tak ramai pengunjung pun di Plaza Angsana tu. Rupa-rupanya, baru-baru ni para peniaga dan pengunjung telah dikejutkan dengan satu panggilan palsu yang menyatakan bahawa terdapat bom di dalam Plaza tersebut, huhuhu... Mungkin inilah sebabnya... Erm, sapelah yang takde kerja buat panggilan palsu tu kan?

Tak lama pun kat Plaza Angsana ni. Lepas ambil my dslr tu (actually beli lense baru gak, hehehe), minum petang dan solat Asar, perjalanan diteruskan ke Galleria @ Kotaraya, Johor Bharu, Johor. Actually, Galleria ni dahulunya dikenali sebagai Plaza Kotaraya. Dah setahun lebih gaklah ditutup untuk tujuan renovation. Actually, tujuan saya ke sini, untuk ke Ekspo Buku Islam 5 dan Hari Kerjaya Johor 2012 yang akan berlangsung sehingga 2 Disember 2012. Pada yang berkelapangan tu, jemputlah datang ye. Tapi, kedai-kedai lain banyak lagi yang tak buka. Dengarnya, bulan Januari tahun hadapan baru akan dibuka secara rasmi.

Then, dalam perjalanan nak balik tu singgah sekejap area Pantai Lido, Legoland dan Mydin Nusajaya. Konon-kononnya nak 'menerai' lense barulah kan, hehehe... Legoland tu hanya setakat ambil gambar mercu tanda je. Nak masuk agak kurang mampu sikitlah, hehehe... Jomlah korang layan gambar-gambar hasil 'tembakan' saya tu! Tak cantik mana pun, saje nak tayang kat sini, kihkih... :)

4 comments:

Saya Pulak?

Alhamdulillah, pada hari Isnin, 19 November 2012 yang lalu, akak ipar saya (isteri kepada abang saya yang kedua) telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Bayi lelaki yang ke-3. Hero tu!!! Hehehe... Mungkin akan mengikut jejak langkah seperti emak dan arwah ayah saya yang telah dikurniakan dengan 4 orang anak yang kesemuanya lelaki. Yang menariknya sekarang, abang saya yang sulong telah dikurniakan dengan 3 orang anak perempuan, dan abang saya yang kedua ni pulak telah dikurniakan dengan 3 orang anak lelaki. Saya pulak??? Masih menjadi rahsia di loh mahfuz :) Hehehe...


Nampak je macam besar... Padahal kecik je... Yelah berat pun tak sampai 2.5kg lagi. AlhamdulilLah, telah dilahirkan secara normal di Wad Bersalin, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bharu, Johor.


Hah, ni pulak gelagat 2 orang abang yang kerjanya asyik nak bergaduh. Saya pulak kerjanya asyik nak gelakkan dorang je, bukan nak tolong leraikan pun, hehehe...

2 comments:

Mee Rebus Haji Wahid


Erm kalau di Johor ni memang popular dengan Mee Rebus Haji Wahid
Actually, saya pun tak tau siapa Haji Wahid ni...
And tak sure kedai mana yang betul-betul originality from Haji Wahid ni
Yang gambar kat atas ni, saya makan di gerai Mee Rebus Haji Wahid
Di food court Plaza Angsana, Johor Bharu, Johor
Boleh tahan gak sedap...
Telur tu bukan telur rebus biasa ye, tapi ia adalah telur pindang
Jemput makan semua...

2 comments:

Hadiah Yang Sangat Bermakna...

Pada 29 September 2012 yang lalu, team kalam jama'e (choral speaking in Arabic) di bawah pimpinan saya; Wardatunnuha telah mewakili daerah Kulaijaya ke Pertandingan Kalam Jama'e sempena Mahrajan j-QAF Peringkat Negeri Johor Tahun 2012 bertempat di SMK Damansara Aliff, Johor Bharu, Johor. AlhamdulilLah, di dalam Pertandingan ini Wardatunnuha telah dinobatkan sebagai Naib Johan. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah memberikan sokongan samada dalam bentuk kewangan, sokongan moral, doa, komen yang membina dan lain-lain lagi. Moga Allah SWT jua yang dapat membalas jasa baik kalian, aamiin... Alhamdulillah, Allah SWT telah memakbulkan impian saya, setelah saya betul-betul 'sakit' sebelum ini :)

Kalau diikutkan, sebenarnya tahun ni saya bercadang untuk tidak menghantar penyertaan. Kerana saban tahun menghantar penyertaan, pencapaian terbaik hanya setakat mendapat tempat ke-4 di Peringkat Daerah. Rasa macam dah putus asa. Tapi, saya sendiri pun tak ingat macamana keputusan saya tu boleh berubah. Lepas naik cuti pertengahan tahun, terus kumpulkan budak, bagi teks dan latihan dimulakan. Agak tough jugalah tahun ni. Sebab sebelum ni, penyertaan hanya untuk 15 orang sahaja, tapi tahun ni dah bertambah ke 25 orang. Dan untuk tahun ni, 2 orang adalah murid lama dan bakinya adalah murid baru. Ditambah pula, ada yang menarik diri dan beberapa kali saya terpaksa mencari murid yang baru. Yelah, teks dengan panjang masa 10 minit bukan senang nak hafal, lagi pulak dalam Bahasa Arab tu... Tahun ni, memang saya all out habis-habisan. Nama kumpulan pun saya tukar daripada Wardatunnur kepada Wardatunnuha untuk memberi sentuhan yang lebih segar.

Tak sangka kali pertama beraksi di Peringkat Daerah, terus dinobatkan sebagai Juara. Entrinya boleh klik di sini. Maknanya, latihan perlu diteruskan untuk persediaan ke Peringkat Negeri. Hanya ada masa lebih kurang 2 bulan++. Untuk ke Peringkat Negeri ni, banyak juga dugaannya. Mereka terpaksa memulakan hafalan dengan teks baru. Dan teks baru ni juga saya hasilkan sedikit demi sedikit. So, agak ambil masa jugalah nak hafal dan fikirkan gaya yang bersesuaian. Barulah gi cari kain untuk buat baju baru. Di Peringkat Daerah diorang pakai baju sekolah je. Nasib baik ada tailor yang sanggup ambil tempahan, yelah masa tu dah bulan puasa. Masa ni, mana-mana tailor pun mesti banyak tempahan yang perlu disiapkan, betul tak?

Then, 4 orang murid Tahun 6 menarik diri untuk memberikan tumpuan kepada UPSR. Jadinya, saya terpaksa mencari murid yang baru lagi. AlhamdulilLah, murid baru yang dipilih dapat memberikan komitmen yang tinggi. Masa ni dah masuk bulan puasa. Latihan tetap diteruskan. Hari Sabtu/ Ahad pun still ada latihan. Memang rasa macam tak cukup masa; cuti hari raya dan ditambah dengan pertindihan pelbagai aktiviti sekolah. Terpaksa adjust sana-sini. Dan dugaan paling besar ialah, kenderaan saya mengalami kemalangan; melanggar babi ketika dalam perjalanan ke sekolah untuk sesi latihan. Masa tu lagi seminggu nak raya, huhuhu...

AlhamdulilLah, walau banyak betul dugaannya, latihan tetap terus dilaksanakan. Saya perlu kuat. Telah banyak yang saya korbankan. Saya memang nak sangat Wardatunnuha menang. Itu adalah passionate saya. Impian saya. Dan akhirnya Wardatunnuha telah dinobatkan sebagai Naib Johan di Peringkat Negeri. Saya gembira dan bahagia :) Walaupun tak berjaya bergelar Johan, namun pencapaian ini telah membuatkan saya benar-benar bangga. To be honest, saya tak dapat apa-apa pun kalau anak murid saya berjaya, tapi kejayaan mereka itu sahajalah yang amat-amat saya harapkan. Ia adalah hadiah yang sangat bermakna buat diri saya...

Kenangan bersama Wardatunnuha ketika di Peringkat Negeri...

Sedang sibuk bersiap
Tapi bab ni, saya tak ambik portlah ye, serah kat cikgu-cikgu perempuan je :)
"We Are The Star of Today"

Taraaa!!! Comel tak kiteorang? Hehehe...
Peserta adik-beradik...

Latihan terakhir...

Jurulatih yang kuat membebel :) Ada je yang nak ditegurnya, hehehe...

Langkah diatur penuh bersemangat
1, 2, 3 sediaaa...

Senyum jangan tak senyum :)

Erm, lega dah! Tapi, berdebar nak tunggu keputusan pulak...

My Guru Besar and GPK1 yang very supportive
Sanggup turun untuk memberikan sokongan...

2 orang peserta termuda (Tahun 3)
Walaupun kali pertama beraksi, Alhamdulillah mereka mampu buat yang terbaik

Posing sana, posing sini :)

Bersama Guru Besar
TQ atas sokongan yang diberikan...

Di Majlis Perasmian Penutup... Dup dap, dup dap...

AlhamdulilLah, kami berjaya! 

Macam tak percaya je kan? Hehehe...

Yang kecik tapi paling kepoh ni boleh lagi tanya saya 
"Ustaz, boleh ke dapat no.2 ni?"
Mereka tahu impian saya... Ok sangatlahhh!!!
I'm very happy and proud with all of u!
Nahnu mumkin!

Dah jom balik!!!
Tahniah korang semua!

Simple and sweet. Nahnu mumkin - kami boleh!

Masih banyak kekurangan yang perlu diperbaiki

12 comments:

Hilang Rasa Debar Di Hati


Keputusan UPSR Tahun 2012 telah pun diumumkan pada hari Isnin, 19 November 2012 yang lalu. Seminggu setelah sesi persekolahan Tahun 2012 berakhir. Walaupun saya tidak mengajar murid-murid Tahun 6 di dalam subjek UPSR, debaran tetap terasa. Kerana saban tahun, sayalah yang ditugaskan untuk mengetuai majlis bacaan Yaasin dan solat hajat samada secara berkala pada setiap hari Jumaat, sepanjang peperiksaan UPSR berlangsung, selepas UPSR ataupun pada Majlis Solat Hajat Perdana. Jadi, bebanan tanggungjawab itu tetap ada. Tanggungjawab yang bakal dipersoalkan andai tidak dilaksanakan dengan sebaiknya...

AlhamdulilLah untuk Tahun 2012 ni, keputusan yang diperoleh masih berada pada tahap yang membanggakan. Walaupun terdapat penurunan daripada jumlah murid yang memperoleh keputusan 5A, namun daripada aspek lain AlhamdulilLah telah mencapai tahap yang memuaskan. Untuk Tahun 2012 ni 6 orang memperoleh keputusan 5A, 10 orang memperoleh keputusan 4A1B. GPS 1.79A. Peratus keseluruhan 92.96% dengan matapelajaran Bahasa Inggeris dan Sains lulus 100%, matapelajaran Bahasa Melayu (Pemahaman) lulus 95.8%, matapelajaran Bahasa Melayu (Penulisan) lulus 97.2% dan matapelajaran Matematik lulus 98.6%. Dari segi kedudukan, Alhamdulillah berada di dalam kedudukan ke-2 bagi keseluruhan Sekolah Rendah di dalam Daerah Kulaijaya. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan Sekalian Alam...

Sebagai guru, saya tumpang gembira dan bahagia apabila anak-anak murid berjaya. Harapan agar mereka terus berjaya, di dunia dan di akhirat yang kekal abadi, aamiin...


Ketika di Majlis Perpisahan Murid-Murid Tahun 6
Bertempat di Bistari Cafe, Hotel Prime City, Kluang, Johor

0 comments:

Begitu Pantas Masa Berlalu...

2 comments: