Bahan-bahan:
- 300g tepung pulut.
- 200g tepung kacang kuda/cheak peas.
- 1sudu besar serbuk cili.
- 1/2sudu besar garam halus.
- 60gm marjerin yang dicairkan dan masih panas.
- 2 biji telur.
- 1sudu besar jintan manis** disangrai dahulu/digoreng tanpa minyak.
- 1sudu besar jintan putih** disangarai dahulu.
- 1sdb gula.
- Segenggam udang kering dibersihkan dan kisar halus.
- 250ml santan cair - air ni boleh letak sikit2 shingga doh menjadi lembut dan tak lekat ditangan,sukatan air ni sesuai.
Cara penyediaan :
- Tumbuk atau kisar jintan manis,jintan putih dan udang kering hingga halus/hancur.
- Bahan-bahan kering gaul sebati.
- Masukkan marjerin cair dan telor dengan santan cair gaul lagi hingga jadi doh lembut doh ni tak lekat kat tangan.
- Panaskan minyak masak.
- Sebelum pusingkan adunan ramas2 dulu daun kari.
- Masuk dlm minyak panas.
- Biar bau kari tu melekat pada maruku kita nanti.
- Dah kekuningan boleh angkat
Resepi Muruku Simple
Reviewed by Admin
on
July 20, 2023
Rating:

No comments: