Resepi Biskut Suji Royal Brunei


Bahan bahan :
  1. 200 gram minyak sapi (jenama Gheeblend).
  2. 100 gram lemak sayur @ shortening.
  3. 180 gram gula halus @ kastor.
  4. 100 gram cornflakes,kisar halus.
  5. 1 kuning telur.
  6. 80 gram suji.
  7. 80 gram tepung jagung.
  8. Tepung gandum secukupnya(kurang lebih 370 gram).

Bahan salut :
  1. Nestum yang dikisar halus.
  2. Susu tepung secukupnya.
  3. Gaul rata kesemua bahan salut.

Cara penyediaan :
  1. Putar minyak sapi,shortening dan gula halus hingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati.
  3. Perlahankan kelajuan,masukkan suji,tepung jagung,cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut(anggaran tepung 370 gram).
  4. Ambil secubit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari,susun dalam loyang pembakar.
  5. Buat hingga siap.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
  7. Biarkan sejuk atas dulang pembakar.
  8. Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi,isi dalam paper cup pilihan.
  9. Guna yang saiz kecil dan isi dalam paper cup.
  10. Simpan dlm bekas kedap udara.
Resepi Biskut Suji Royal Brunei Resepi Biskut Suji Royal Brunei Reviewed by Admin on March 29, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.