Bahan bahan :
- 200 gram minyak sapi (jenama Gheeblend).
- 100 gram lemak sayur @ shortening.
- 180 gram gula halus @ kastor.
- 100 gram cornflakes,kisar halus.
- 1 kuning telur.
- 80 gram suji.
- 80 gram tepung jagung.
- Tepung gandum secukupnya(kurang lebih 370 gram).
Bahan salut :
- Nestum yang dikisar halus.
- Susu tepung secukupnya.
- Gaul rata kesemua bahan salut.
Cara penyediaan :
- Putar minyak sapi,shortening dan gula halus hingga sebati.
- Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati.
- Perlahankan kelajuan,masukkan suji,tepung jagung,cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut(anggaran tepung 370 gram).
- Ambil secubit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari,susun dalam loyang pembakar.
- Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
- Biarkan sejuk atas dulang pembakar.
- Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi,isi dalam paper cup pilihan.
- Guna yang saiz kecil dan isi dalam paper cup.
- Simpan dlm bekas kedap udara.
Resepi Biskut Suji Royal Brunei
Reviewed by Admin
on
March 29, 2023
Rating:

No comments: