Bahan-bahan:
- Seekor ayam potong kecil
- bersihkan/toskan air - lumur ngan halia.
- Goreng ayam separuh masak @ kekuningan & ketepikan.
Bahan untuk kisar.
- 3 biji bwg besar @ 15 biji bwg merah
- 5 biji bwg putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit
- 1 helai daun kunyit
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 15 biji cili kering - ikut kepedasan masing2
- 5 biji cili padi - ikut kepedasan masing2
- 1 sudu kecil jintan manis }
- 1 sudu kecil jintan putih } jika suka - tak letak pun tak apa
- 1 sudu kecil ketumbar }
Bahan untuk menumis :
- 1 senduk minyak utk menumis
- 2 kotak kecil santan ayam brand (kotak biru)
- 1 senduk kerisik (saljuputih guna kelapa kering & goreng tanpa myk smpi jd perang & blend)
- 2 helai daun kunyit (hiris halus)
- Bahan perasa (garam, gula pasir & gula melaka)
Cara penyediaan :
- Panas minyak & tumis bahan blend hinga naik minyak.
- Masukkan santan & kacau hingga sebati lebih kurang 10 minit, masukkan bahan2 perasa.
- Kemudian masukkan ayam & biarkan kuah jd pekat & barulah letak kerisik.
- Last sekali masukkan daun kunyit yg di hiris halus & kacau sebati.
- Suaikan rasa & boleh angkat.
- Tapi pada sape yg penah tgk chef wan buat rendang,ada dia letak perahan limau,jika suka boleh masukkan.
PULUT KUNING
- Beras Pulut rendam dgn serbuk kunyit & asam keping selama 1/2 jam & toskan.
- Kemudian mskkan beras pulut,serbuk kunyit (sikit je),daun pandan,secubit garam & air dlm rice cooker.
- Air sikit je agak melepasi pulut & mskkan/tanak pulut mcm msk nasi.
- Jika suka boleh letak santan.
Resepi Rendang Ayam Dan Pulut Kuning
Reviewed by Admin
on
April 01, 2023
Rating:
No comments: