Resepi Rendang Ayam Dan Pulut Kuning


Bahan-bahan:
  1. Seekor ayam potong kecil
  2. bersihkan/toskan air - lumur ngan halia.
  3. Goreng ayam separuh masak @ kekuningan & ketepikan.

Bahan untuk kisar.
  1. 3 biji bwg besar @ 15 biji bwg merah
  2. 5 biji bwg putih
  3. 1 inci halia
  4. 1 inci lengkuas
  5. 1 inci kunyit
  6. 1 helai daun kunyit
  7. 5 helai daun limau purut
  8. 2 batang serai
  9. 15 biji cili kering - ikut kepedasan masing2
  10. 5 biji cili padi - ikut kepedasan masing2
  11. 1 sudu kecil jintan manis }
  12. 1 sudu kecil jintan putih } jika suka - tak letak pun  tak apa
  13. 1 sudu kecil ketumbar }

Bahan untuk menumis :
  1. 1 senduk minyak utk menumis
  2. 2 kotak kecil santan ayam brand (kotak biru)
  3. 1 senduk kerisik (saljuputih guna kelapa kering & goreng tanpa myk smpi jd perang & blend)
  4. 2 helai daun kunyit (hiris halus)
  5. Bahan perasa (garam, gula pasir & gula melaka)

Cara penyediaan :
  1. Panas minyak & tumis bahan blend hinga naik minyak.
  2. Masukkan santan & kacau hingga sebati lebih kurang 10 minit, masukkan bahan2 perasa.
  3. Kemudian masukkan ayam & biarkan kuah jd pekat & barulah letak kerisik.
  4. Last sekali masukkan daun kunyit yg di hiris halus & kacau sebati.
  5. Suaikan rasa & boleh angkat.
  6. Tapi pada sape yg penah tgk chef wan buat rendang,ada dia letak perahan limau,jika suka boleh masukkan.

PULUT KUNING
  1. Beras Pulut rendam dgn serbuk kunyit & asam keping selama 1/2 jam & toskan.
  2. Kemudian mskkan beras pulut,serbuk kunyit (sikit je),daun pandan,secubit garam & air dlm rice cooker.
  3. Air sikit je agak melepasi pulut & mskkan/tanak pulut mcm msk nasi.
  4. Jika suka boleh letak santan.
Resepi Rendang Ayam Dan Pulut Kuning Resepi Rendang Ayam Dan Pulut Kuning Reviewed by Admin on April 01, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.