Selamat Tahun Baru Masihi 2010

Majlis Penghargaan UPSR Tahun 2009

Sebagai meraikan kejayaan murid-murid tahun 6 SK LKTP Sungai Sayong yang telah berjaya mendapat keputusan 5A di dalam peperiksaan UPSR Tahun 2009, satu majlis penghargaan telah diadakan di Prime City Hotel, Kluang. Just had a lunch buffet dan penyampaian sedikit tanda penghargaan kepada murid-murid yang berjaya. Terima kasih kepada semua pihak yang telah menjayakan majlis ini terutamanya pihak pengurusan FELDA, PIBG, pentadbiran dan pengurusan sekolah, guru-guru, staf sokongan dan kepada sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung mahupun tidak. Moga Allah SWT jua yang dapat membalasnya.
lk
Gambar2 sekitar majlis...

Lagu Keamanan

Dah lama saya tercari2 lagu ni. Ketika saya memandu pulang ke rumah, selepas selesai kelas dan sedikit urusan di UTM, saya mendengar lagu ni diputarkan di radio Ikim.fm. Terus bertekad dalam hati, sampai di rumah nanti nak cari lagu ni kat internet. AlhamdulilLah jumpa lagu ni kat youtube, dan liriknya di sini.
lk
Hayatilah lagu yang cukup bermakna ini! Saya suka sangat lagu ni...

Antara RM10 dan RM30

lk
Hari Rabu hingga Sabtu yang lalu (23-26 Disember 2009) adik saya yang bongsu telah menyertai lawatan sambil belajar ke Pulau Langkawi; lawatan pasukan kawad kaki SK Bandar Tenggara 1 (Naib Johan Peringkat Kebangsaan 2009).
lk
Sebelum pergi adik saya cakap :
lk
"Nanti abaja bagi RM5, mak bagi RM5"
lk
Dalam hati saya tergelak kecil, hehehe... Nak berjalan jauh ni manalah cukup RM10 je. Alah, budak2 kan, bukan tau sangat pasal duit2 ni. So, saya bagi RM30 je, sebab duit untuk makan dan tiket masuk dah ada budget lain. And untuk tambang dan penginapan dorang dapat sponsor.
lk
Saya memang tak bagi banyak, tengah sengkek ni, heheheh... (bulan ni saya start belajar kat UTM dan bulan ni gak kena renew insurans dan roadtax kereta; amaun masih besar, NCD baru 30%) Tapi, saya dah bekalkan dia 'jajan' dan suruh bawa bekal air untuk kurangkan budget.
lk
Tapi, rupa2nya RM30 tu tak cukup gak. Terpaksa saya minta tolong rakan saya yang turut serta dalam lawatan tu, untuk pinjamkan RM10 and rupanya cikgu Salam (Guru Pembimbing) pun bagi pinjam RM10 lagi (ada baki RM5, ok gaklah kan) Hehehehe... Rupa2nya budak2 sekarang ni bukan main lagi pasal duit ni, hehehe...
lk
Tapi, memanglah kan. Sekarang ni RM50 pun boleh abis macam air. Sekarang memanglah kuasa membeli tu besar, tapi barang2 pun mahal harganya. Lagilah, kalau pegi ke tempat2 perlancongan. Kalau tak pandai manage duit, memang payahlah... Teringat saya ketika menyertai lawatan ke Melaka pada tahun 1992. Dengan berbekalkan RM12, macam2 yang boleh saya beli sebagai buah tangan untuk family di rumah, hehehe... Zaman dah berubah...

Bio-Aura Water Purifier System

lk
Saje buat entri tentang Bio-Aura Water Purifier System. Sebab baru pasang kat rumah saya Khamis yang lalu. Entri kiranya untuk beri peringatan tentang tarikh penggantian setiap filter. Kena ingat tarikh pasang, baru boleh tahu tarikh untuk menggantinya.

Difference Between SLR & DSLR

Pictures are an integral part in keeping memories. Before the days of digital photography, there was film. Although film has started to disappear from the general public view in the last few years, it’s where we begin our discussion.
lk
SLR or Single Lens Reflex camera are a class of cameras that allowed for much better photographs due to an innovative solution to an old problem. Most cameras have two light paths from the target, one leading to the lens itself while the other to the viewfinder. This leads to the final photo being slightly different from what you saw on the viewfinder. SLR cameras fixed this by using a certain mechanism that lets you see through the lens. After you push the button to take the picture, the mechanism then moves to let the light hit the film behind it.
lk
Most SLR’s are used in professional photography, where the need for utmost quality is very high. It would not be surprising that most of the advanced features also appear on SLRs and not on the common camera.
lk
At the early stages of photography, the LCD viewfinder grew in popularity. Since the LCD viewfinder usually takes its image on the image sensor, it should already be considered as an SLR; but it isn’t. SLRs have begun to become a class of high end cameras with more advanced features, like manual controls, interchangeable lenses, among others. It was no longer just about the path of light.
lk
DSLR or the Digital version of SLR is basically an SLR that has been converted from saving the image in film to saving an image in a memory card. It still shares a lot of the advanced features of the SLR along with a few more improvements that makes it a lot more superior.
lk
The nature of memory cards and the high capacities that are available today means that a professional photographer would not need to change the storage medium as often. The use of very high quality sensors coupled with the capability to instantly review the image you took also gives modern day photographers an undeniable edge.
lk
Despite being a few folds more expensive compared to their counterparts, the SLR and the DSLR were an indispensable tool in professional photography. Even hobbyists who have the money can enjoy and enhance their talents on photography. As most technologies evolve, so does the technology in photography. The DSLR is just the next evolutionary step from the SLR.
lk
Articles taken from here.

Kacang Pool Haji

lk
lk
lk
Gambar diperoleh daripada sini.
lk
Gambar diperoleh daripada sini.
lk
Hari Khamis yang lepas; 24 Disember 2009 saya ke Pejabat KWSP Johor Bharu untuk menguruskan permohonan pengeluaran KWSP melalui akaun 2 untuk membayar yuran pengajian saya di UTM. AlhamdulilLah, urusan permohonan dah settled, tunggu permohonan diluluskan jelah.
lk
Setelah selesai urusan di Pejabat KWSP saya ke Plaza Larkin, sebab saya dah googled and saya dapat tau kat situ ada kacang pool haji. Sebelum ni saya nak cuba makan di kedai kacang pool Haji berdekatan Balai Bomba Larkin, tapi saya terlepas jalan, and masa tu jalan jammed sangat, so saya batalkan hasrat saya ketika tu. Tapi, hari Khamis baru ni hajat saya dah tercapai, alhamdulilLah, takdelah 'ngences' kan.
lk
Saya dah lama dengar tentang kacang pool Haji ni. Tapi, baru sekarang dapat cuba. Lain kali memang nak cuba lagi. Senang ke Plaza Larkin je. Rupanya Plaza Larkin ni ada Selera Johor; tempat makan yang menyediakan makanan istimewa orang Johor seperti kacang pool Haji ni, laksa Johor, mee rebus Stulang, asam pedas Johor, nasi ayam Hainan, mee bandung, rojak Asma, kebab, sate, sotong kangkung dan sebagainya lagi.
lk
Menyentuh tentang kacang pool Haji tu, memang sedaplah. Harga satu set tu RM4; terdiri daripada sebuku roti dan kuah kacang yang dihidang bersama telur goreng, potongan bawang dan cili, dan perahan limau. Ermmm, memang sedap!
lk
Resepi boleh dirujuk di sini.

MPT1483 : Penerbitan Teknologi Visual Statik


Rujukan untuk MPT1483 : Penerbitan Teknologi Visual Statik, topik photography and the application. Diperoleh daripada lamanweb e-learning UTM. Then saya upload ke http://www.freedrive.com/ untuk mendapatkan link untuk disertakan di dalam entri version blogspot. Boleh diupload di sini.

Buat Sahabat Saya, Hanim...

lk
Hanim adalah sahabat sepengajian saya di UTM. Dia berasa stress setelah 2 minggu memulakan pengajian. Maybe bidang yang diambil sekarang jauh berbeza dengan bidang yang dipelajarinya semasa Ijazah Pertama; Fizik. Sebagai sahabat, apa yang boleh saya lakukan hanyalah memberikan kata-kata semangat kepadanya, yang hakikatnya ditujukan kepada saya juga, hehehe... Wish all of us best of luck, strive for excellent, moga Allah mempermudahkan segala urusan kami, memberikan kepada kami cahaya kefahaman, in sya Allah...

Senarai Tugas 2010

Pada hari Isnin yang lalu, 21 Disember 2009 saya telah menghadiri Mesyuarat Pengurusan Awal Tahun 2010 bagi SK LKTP Sungai Sayong (sekolah saya lah, takkan sekolah orang lain lak, hehehe...). So, apa lagi, dah dapatlah senarai tugas untuk tahun 2010. Inilah tugas-tugas saya untuk tahun 2010 ni :
lk
Guru Bertugas Mingguan (dah tentu lah kan, saje je enterframe, hehehe)
AJK Panitia Agama Islam
AJK Panitia Bahasa Arab
Penyelaras Surau
AJK Guru Sekolah Selamat Bersepadu
AJK Guru Rakan Cop & Anti Dadah
AJK Guru Bimbingan & Kaunseling
AJK Guru Rumah Sukan
Persatuan Agama Islam (Ketua Guru)
Kelab Boling (AJK Guru)
lk
Ni je lah tugas-tugas saya untuk 2010 ni. Sebenarnya lebih kurang je dengan tugas-tugas untuk tahun sebelumnya. Harap2nya saya dapat melaksanakan tugas-tugas tersebut dengan baik dan disertai dengan hati yang ikhlas. Selalunya, kalau saya rasa saya tak laksanakan tugas yang tersenarai dengan baik, saya takkan masukkan nama tugas tu dalam borang penilaian prestasi.
lk

Ikhlas...

Kawan-Kawan Saya, Dah Lama Tak Jumpa...

Seronok melihat kegembiraan mereka... Walaupun ukhwah itu jauh di mata, namun tetap dekat di hati...
lk
lk
Gambar sekadar hiasan...

MPT1203 : Technology & Media Design

lk
Petang ni saya ada kelas MPT1203 : Technology & Media Design. Topik petang ni ialah multimedia dari segi pengenalan, elemen, perkembangannya, aplikasi multimedia dan multimedia dalam pendidikan.
lk
So, sebelum masuk kelas kenalah ada gambaran awal tentang topik yang hendak dipelajari kan? So, saya cuba browse beberapa artikel kat internet ni and saya letakkan linknya di sini untuk rujukan di masa hadapan. Just a click, hehehe...
lk
lk
lk
lk
lk

Nur Amalina Che Bakri

Insan yang banyak diperkatakan mengenainya kala ini... Mungkin ada yang mengenali, dan mungkin ada yang tidak... Dan bagi saya, beliau adalah insan yang saya kenali, walaupun tidaklah kenal sangat, hehehe, berbelit2...
lk
Isu mengenainya boleh baca di sini. Boleh baca di sini juga. Dan juga di sini.
lk
Di Airport Jeddah, nak balik Malaysia....
lk
Bersama emak saya di kaki Jabal Uhud...
lk
Masih di kaki Jabal Uhud...
lk
Di Changi Airport, di hari keberangkatan pergi...
kj
Rakaman kenangan ketika kami sama-sama berada di dalam jemaah yang sama, menunaikan umrah pada bulan Ogos tahun lepas.
lk
Doa saya moga beliau dijauhkan daripada segala bahaya fitnah dan kejahatan manusia. Dan sebagai saudara seagama, marilah sama-sama kita doakan kejayaan beliau...

Pendidikan Menengah : Last Entry

Masih lagi entri mengimbau kenangan tika saya di bangku sekolah menengah. Maybe, lepas2 ni akan ada pula edisi mengimbau kenangan di alam universiti pula, in sya Allah... Sesungguhnya kenangan itulah yang mendewasakan dan mematangkan kita...
lk
Kenangan di jamuan akhir tahun bersama ahli-ahli Dorm Ali 99'. Home sweet home (kira rumah lah kan, hehehe...)
lk
Terukir kekecewaan di wajah. Masa ni saya mewakili sekolah di dalam kuiz Bahasa Arab Ihtifal SMKA Seluruh Malaysia Peringkat Kebangsaan di SMKA Rantau Abang, Terengganu. Dapat no.4. Tak berjaya ke final...
lk
Usrah terakhir... Kenangan usrah bersama rakan-rakan dan adik-adik...
lk
Menyertai Medaniaga Bistari anjuran IPPJ di Komtar Johor Bharu. Syarikat kami ni menang Anugerah Persembahan Terbaik (business performance)
lk
Amboi, manjanya, siap suap2, hehehe...
lk
Jamuan perpisahan murid-murid form 5, candidate SPM 99'...
lkJamuan perpisahan kelas saya bersama Guru Tingkatan kami; Ustaz Sabri...
lk
Hari terakhir persekolahan tahun 1999. Yang lain akan mula bercuti, tinggallah kami murid2 form 5 berjuang untuk SPM 99'...

Pendidikan Menengah : Candidate SPM 1999

Masih lagi entri mengimbau kenangan. Bila berada di alam kerjaya ni, sesekali mengimbau kenangan lama. Pasti ia manis dan indah sekali.
lk
Saya bersekolah di SMKA Segamat dari form 1 sampailah form 5. Dan saya merupakan calon SPM tahun 1999. Jom kita imbau kenangan semasa tahun 1999 tu... Strive for excellent k...
lklk
Let's enjoy, AlhamdulilLah...
lk
Terukir kegembiraan selepas keluar daripada dewan peperiksaan. Rasanya belum last day lagi ni. Tak ingat sangatlah. Yang saya ingat last paper saya untuk subjek Prinsip Akaun yang ditunda seminggu kerana tarikh sebenar diberikan cuti sempena Pilihanraya Umum. Rasanya kiteorang ambil gambar awal ni, hehehe...

Antara rahsia kejayaan murid-murid sekolah agama... Pada waktu rehat, kami jarang pi kantin. Selalunya kami akan ke surau untuk menunaikan solat dhuha. Rindunya suasana ketika itu...


Yang ni sewaktu kami mengikuti ProMat (Program Matematik). Pagi2 ada aktiviti jogging ke Cameron Highlands, hehehe... Takdela, sekitar taman perumahan berdekatan sekolah kami je tu...
lk
Inilah bilik studi kami selepas kelas prep. malam. Dulunya bilik ni dorm untuk murid2 form1. Lupalak apa nama dorm ni, tak silap Dorm Ali rasanya. Then, dijadikan bilik studi. Tapi seingat saya, masa kiteorang tengah peksa SPM, dorm ni jadi bilik ping-pong lak, multi function ni, heheheh...
lk
Musim peperiksaan kami turut menjengah ke bulan puasa. Ingat ni, jangan risau kalau peksa time bulan puasa. In sya Allah, Allah akan makbulkan doa orang2 yang berpuasa. Masa ni kami dijemput ke rumah Ustazah Sarmi Ponijan untuk jamuan makan selepas solat terawikh
lk
Masa kami peksa dah cuti sekolah. So, yang ada kat surau kami2 jelah. Tapi, adalak makhluk Allah yang lain dok datang bertandang; si anjing. Sekolah kami ni berdekatan dengan taman perumahan. Ramai orang Cina yang dok taman tu; faham2 jelah. Tapi, maybe anjing liar or anjing yang dah takde tuan. Tapi, memang banyak anjing yang selalu berkeliaran dalam kawasan sekolah. So, kenalah samak surau ni sebab anjing tu dah masuk sampai ruang solat. Surau ni banyak kenangannya. Di sinilah setiap malam kami lepak2, kadang2 tido sebelum bangun untuk qiamullail. Di sini gaklah, masa kami junior selalu kena denda sebab tak hafal wirid, kena panggil ngan senior sebab tak puas hati dengan junior dan sebagainya and tempat nak cari selipar yang hilang, heheheh...


Masa kami peksa, semua pelajar form5 ditempatkan di dalam 2 dorm sahaja. Ini dorm saya, and tumbler tu pun saya punya, tapi yang pegang tumbler tu bukan saya. Saya takde dalam gambar, sebab saya yang tengah pegang kamera, hihihihi... Say hello tu Asyraf, Somart, Lopaque and One-G
lk
Ini kat bilik TV aka bilik iron. Ni kami semua tengah menonton keputusan Pilihanraya Umum. Tengoklah tu gelagat kawan2 saya. Kemenangan sapelah yang disorakkan tu, heheheh...

Pendidikan Menengah : Gambar Kelas

Berbekalkan keputusan UPSR, saya telah diterima masuk ke SMK Agama Segamat. Mendaftar diri pada 05 Disember 1994. Sedih rasanya, terpaksa berjauhan daripada keluarga. Masa awal2 tu, tengah mandi mesti saya nangis ingatkan family kat kampung, begitu juga sebelum tido, hehehe... Mak saya kat rumah pun asyik sedih ingatkan saya yang dok jauh ni. Tapi, lepas 2 minggu dok asrama, mak ngan arwah ayah saya datang. Saya cakap saya tak nak dok asrama lagi, sebab kawan yang sekampung ngan saya sama2 masuk sekolah ni tak nak dok asrama gak. Tapi, mak ngan arwah ayah saya beri nasihat, terus tak jadi, hehehe...
lk
Ni gambar masa saya form 1; Kelas 1 Abu Bakar as-Siddiq. Kelas ni semua yang dapat 4A dalam UPSR. Tapi, masa peksa akhir tahun keputusan saya tak ok, so saya ditukarkan ke kelas last sekali, hehehe, kelas Uthman al-`Affan. Kawan baik saya masa ni nama dia Hasif, orang Kahang. Dia satu dorm ngan saya. Dia budak pandailah. Masa form 4 dia masuk sekolah Sains ke MRSM. Tak tahulah apa citer dia sekarang ni.
lk
Kelas ni terdiri daripada Fairuz Abdullah aka Pot2, Salam, Wan Sor, Aizan, Ahzam, Akmal aka Mali, Som, Saifudin aka Udeng, Azaddin aka Siput, Shahrizan, Azrul aka Aung, Fahmi Idris aka Jipan, Raziq, Zoolhelmi, Muin, Fathi Zaki, Wafi, Hafiz Ahmad, Fairus Ahmad Damen, Hafiz Kamisan, Aiffa, Azmi, Mahathir aka Dordet, Hasif, Azry Fazlyshah, Saiful Azrin aka Bauk, Abdul Malek, Khalid Idross dan sorang lagi saya tak ingat namanya.

Yang ni pulak masa saya form 4; kelas aliran Pengajian Islam. Saper yang masa PMR tak dapat Sains dan Matematik A atau salah satu daripadanya kenalah masuk kelas ni. Saya tak kisah pun. Semua ilmu Allah sama pentingnya. Guru kelas masa ni Uzh. Jurimah. Budak2 kelas saya ni semuanya nakal2. Macam2lah gayanyer, hehehe... Mula2 kelas kiteorang ni semuanya lelaki, tapi lepas setengah tahun digabungkan dengan kelas Pengajian Islam Puteri, sebab campur dua2 kelas baru 36 orang. Inilah dalam sejarah, bermulanya kelas campur di sekolah saya ni.


Kelas saya ni terdiri daripada Muin, Sariman, Fairuz Abdullah aka Pot2, Ahzamudin, Akmal aka Mali, Radzi aka Lopaque, Ibrahim aka Ajis, Suhaimi aka Ayam, Fadzlee, Achai (tak ingat nama sebenar), Faisal aka Pesot, Khalid, Azhar, Mahathir aka Dordet dan Meeftah.


Bergambar di hadapan dewan sekolah; ada 4 orang takde masa ni
lk
Sewaktu kelas prep. malam, studi ke dok posing bergambar, hehehe...
lk
Yang dua gambar ni masa form 5. Tapi, gambar ngan dak Puteri takdelak. Ada gak saya simpan, tapi semuanya tak terang, hehehe...

Pendidikan Rendahku...

Ini gambar saya masa darjah 1, tahun 1989. Saya bersekolah di SK Bandar Tenggara. Nama kelas ni Tahun 1 Usaha. Guru kelasnya Cikgu Saburi. Yang lain2 tu Cikgu Hamzah Ariffin, Cikgu Fadzilah Abu dan Cikgu Mariam. Kawan2 saya lak; Nazrin, Amin, Rahmat, Daing, Yasin, Azri, Jayachandro, Md. Shah, Asmah, Suliah, Kogilavani, Hazidah, Norjariah, Faezah Hanim, Zanariah, Zuriana, Norizah, Kinazulita, Daeng Faizah dan Lizawati. Ada beberapa orang yang saya tak ingat nama, sori...
lk
Yang ni lak, masa saya darjah 4. Menyertai lawatan ke Melaka. Dalam gambar ni ada Nazrin, arwah Hairul Azhar, Didik (adik arwah Hairul Azhar), Hafiz Hasyim, Shukri, Erizuan, Reza, Md. Norizam, Saddiken, Cik Aus dan Cikgu Yunan.
lk
Saya bersekolah di SK Bandar Tenggara ni dari tahun 1989-1994 (darjah 1-6). UPSR tahun 1994. AlhamdulilLah dapat 4A. Ada 12 orang yang dapat 4A masa tu.

Di sinilah Bermulanya...

Gambar ni diambil pada tahun 1988. Ketika ini saya berumur 6 tahun. Di sinilah kali pertama saya menimba ilmu secara formal; TABIKA Bandar Tenggara, Kulai. Tak ingat nama cikgu tu, tapi saya selalu nampak dia, tak berkesempatan nak tegur... Yang lain2 tu kawan2 saya; Nazrin, Saiful Fadhly, Zamri Supardi, Airil Afendi, Hazly, Md. Norizam, Saravanan, Azhar, Zuriana, Norziana Wahono, Anita dan Asmah. Sori, yang lain saya tak ingat nama, and ada yang saya tak cam sangat muka dorang ni.

Sambutan Tahun Baru Hijrah Dicemari

Gambar sekadar hiasan
lk
NaudzubilLahi min dzalik. AstaghfirulLah. Cukup menyedihkan! Bukan sahaja sambutan tahun baru Masihi yang disambut dengan pelbagai aktiviti yang melalaikan, muda-mudi melakukan maksiat dan kemungkaran, sambutan tahun baru Islam turut dicemarkan. Sambutan tahun baru Islam 1431 Hijrah telah dicemari dengan Perlawanan Akhir Bola Sepak Sukan Sea Kali ke-25 antara Malaysia (semua pemainnya berbangsa Melayu dan beragama Islam kecuali 2 orang pemain berbangsa India) dan Laos.
lk
Perlawanan bermula pada jam 0500 petang (waktu Laos) dan jam 0600 petang (waktu Malaysia). Waktu Maghrib di Vietnam rata-ratanya antara jam 0519 hingga 0523 petang. Maknanya, perlawanan dijalankan pada waktu Maghrib di Laos dan hampir satu jam waktu Maghrib di Malaysia. Namun, sangkaan baik, mereka telah membaca doa akhir tahun sebelum perlawanan dimulakan (bukanlah wajib, tapi itulah antara penghayatan menyambut tahun baru Islam) dan membaca doa awal tahun selepas tamat perlawanan tersebut. Dan mungkin, mereka menunaikan solat jama' ta'khir (harap2nya).
lk
Dan di Malaysia, pasti ramai peminat setia bola sepak pasti akan menyaksikan perlawanan ini. Tapi, tak pasti adakah mereka ada membawa bersama teks doa akhir tahun, dan adakah mereka menunaikan solat fardhu Maghrib, dan ada ke yang menunaikan solat jama' ta'khir? Bagi yang menyaksikan daripada skrin TV di rumah, mungkin berlainan situasinya.
lk
Di kala itu, kebanyakan masjid dan surau menganjurkan sambutan tahun baru Islam dengan bacaan yaasin, membaca doa akhir dan awal tahun, dan ada yang mengimarahkannya dengan sedikit ceramah ataupun tadzkirah. Namun, yang menyedihkan di kala itu juga, ramai umat Islam yang bernasib malang kerana mereka telah dilalaikan. Mungkin ada yang beriltizam, namun pastinya tidak ramai.
lk
Sesungguhnya Zionis duduk tersenyum2, ketawa berdahak2 kerana antara strategi 5'S mereka telah berjaya (smoke, sex, sport, saya tak ingat 2 lagi) telah berjaya. Mereka telah berjaya melalaikan umat Islam melalui penganjuran aktiviti-aktiviti sukan terutamanya sukan bola sepak.
lk
Ini adalah pandangan peribadi saya (seorang yang kaki bangku, tak minat sukan, maybe ada yang akan sinis terhadap pandangan saya ini). Mungkin realiti yang berlaku tidak seperti yang saya sangkakan. Namun, bagi saya ini adalah suatu pencemaran terhadap Islam. Pasti, pada ketika ini, ramai di kalangan peminat setia bola sepak negara sedang bergembira menyambut kemenangan pasukan Malaysia seperti yang diperkatakan oleh seorang wartawan berita di TV, namun adakah kegembiraan itu selaras dengan adab-adab bersyukur atas nikmat yang dikurniakan Allah SWT? Tepuk dada, tanyalah iman...
lk
Maaf, jika pandangan saya ini menggoris hati pihak2 tertentu... Mungkin padangan ini bersifat klise, sudah biasa, namun saya rasa luar biasa kerana ia berlaku ketika umat Islam menyambut tahun baru Islam.

Salam Ma'al Hijrah 1431H Buat Semua...

lk
Intipati peristiwa hijrah baginda Rasulullah s.a.w dari Mekah ke Madinah bukan sahaja tertumpu kepada perpindahan jasadiah yang dapat disaksikan oleh mata, akan tetapi tujuannya yang lebih penting ialah untuk membimbing dan mendidik para sahabat r.a yang baru sahaja memeluk agama Islam ke arah kesempurnaan penghayatan Islam sedikit demi sedikit. Pendek kata, falsafah penghijrahan Rasulullah s.a.w dari Mekah ke Madinah adalah untuk memastikan perpindahan keyakinan, tasawur, akhlak dan sikap para sahabat r.a dari pengaruh jahiliyah kepada pengaruh wahyu dan fitrah, dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. Falsafah hijrah ini dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w ketika baginda menegur kata-kata Saidina Umar kepada Bilal 'Wahai anak hitam'. Baginda berkata kepada Umar 'Sesungguhnya pada diri engkau ada ciri jahiliyah'.
(Artikel ini dipetik di sini)

Hijrah : Sebuah Kisah

Video ini adalah penyertaan SMK Mergong ke Pertandingan Filem Pendek - Hijrah, anjuran Filem Negara Malaysia. Lagu Hijrah by NowSeeHeart. Director : Adi Lukman. Animator : Pelajar-pelajar SMK Mergong

Lagu Tema Sambutan Ma'al Hijrah

Rasanya semua tahu kan lagu ni? Sape2 yang tak tahu, kena hafal lagu ni. Takkan dok hafal lagu artis2 je kan, heheh...

Al-Hijrah by Raihan

Hayatilah kisah penghijrahan RasululLah S.A.W. yang membawa sinar kegemilangan Islam...

Attend My 1st Class


Rasanya, buat masa ini kebanyakan entri2 di Hijrah ini, akan berkisar tentang kehidupan baru saya sebagai pelajar Sarjana di UTM.
lk
Semalam, saya telah menghadiri kelas yang pertama iaitu bagi subjek Technology and Media Design. Pada semester ni saya telah mendaftar 3 subjek iaitu Technology and Media Design, Authoring System dan Visual Technology Production.
lk
Untuk subjek Technology and Media Design, pensyarahnya ialah Dr. NorAffandy Yahya; my programme coordinator. Baru 1st class, tak tau lagi susah ke senang subjek ni. And the class will be conducted in English sebab ada international student. Saya ni bolehlah faham sikit2 when people speak in English, tapi tang nak cakap sendiri ni yang berbelit sikit. Banyak makan belacan, hehehe...
lk
Dalam kelas ni, buat masa nilah (lepas ni maybe the number in the class will be increasing coz this week many student still registering the subject, so ada yang tak attend class lagi) ada 4 orang international student, Yahya from Yaman, Ebtessam from Libya, Yanti from Indonesia and sorang lagi saya tak ingat nama dia, Chinese girl from China.
kj
Kelas saya semester ni, semuanya dilaksanakan di computer lab di tingkat 4, bangunan Fakulti Pendidikan. Alamatnya kuruslah nanti, hehehe... Yelah, selalu balik sekolah makan tido jer. Sekarang kena attend class. Pastu class tingkat 4, naik turun tangga jer. Bagus gak ek... Tengoklah, lepas ni saya dah slim, heheheh... Oklah, sampai sini dulu... Nak rehat jap, pastu nak siap2... Petang ni ada class...

Elhaamy's New Look

Inilah wajah baru Elhaamy. Pastinya saya akan merindui wajah lama Elhaamy, hehehe. Tapi, namanya bukan Elhaamy lagi, tapi telah saya rename kepada 'Hijrah'; mengambil inspirasi peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W. dari Kota Makkah ke Kota Madinah yang telah menjadi perkiraan di dalam penentuan tahun baru Islam. Hidup ini memang perlu kepada adanya hijrah...

Updated From PSZ UTM

lk
Assalamu `alaikum, salam sejahtera. Sobahalkhoir, selamat pagi. Entri ini khas daripada Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ) UTM. Sekarang saya berada di sini.
lk
Jam 0900 pagi tadi saya telah berada di UTM untuk menyelesaikan beberapa urusan. Sebenarnya petang nanti jam 0230 petang saya ada briefing daripada Programme Coordinator. Petang nilah baru dapat berkenalan dengan rakan2 satu department ngan saya.
lk
Pagi ni, mula2 saya ke Bahagian Kewangan Pelajar, Pejabat Bendahari UTM untuk mendapatkan surat pengesahan pendaftaran bagi membolehkan saya memohon pengeluaran KWSP melalui akaun 2 bagi tujuan pembayaran yuran. Tapi, tak boleh dapat lagi surat tu sebab semua pegawai takde pergi audit. Tapi, saya dah tinggalkan no. telefon untuk dihubungi bila surat tu dah siap.
lk
Then, saya ke PSZ ni untuk daftar sebagai member. Maybe, dalam 3 hari kot baru endorse application saya tu. Tapi, saya dah boleh guna semua facilities cuma tak boleh pinjam buku je lagi. So, tu yang ambik masa sikit ni dok updated Elhaamy ni, hehehe...
lk
Lepas ni nak ke Sekolah Pengajian Siswazah lak nak hantar surat kebenaran majikan. Then, nak pegi JB, nak ambik kasut. Minggu lepas saya hantar kasut saya tu ke tukang kasut untuk jahit tapak. Tukang kasut ni memang bagus jahitannya. Dari dulu lagi saya hantar kat sini (Bus Stand Larkin). Kasut sekarang ni banyak tak tahan. Selalu tapak rekah gamnya.
lk
Patutnya, kalau surat pengesahan pendaftaran tu dah siap saya nak ke KWSP sekali, tapi terpaksa postpone dulu. Yela, kita hanya merancang, Allah yang tentukan kan. Okla, sampai sini dahulu...

Whether I Look Older?

Not only the question, but it also the answer, hehehe... Sebenarnya saya mengakui yang saya ni memang nampak tua. Sebelum ni ramai yang mengiakan. Ramai yang terkejut bila saya bagitau umur saya. Bukan saya nampak muda daripada umur sebenar saya, tapi nampak tua, hehehe... Ada yang ingat saya ni dah ada anak dua. Dan baru2 ni semasa saya mendaftar diri di UTM sebagai pelajar Sarjana, ada pelajar menyangka yang saya ni pelajar PHD. Agaknya macamanalah saya ni kelihatan di mata orang lain yer... Tapi, saya ni memang adalah gak ciri2 tua tu, hehehe... Saya ni dah ada uban tau, sedangkan umur saya baru 27 tahun. Maybe mewarisi keluarga sebelah arwah ayah saya yang kebanyakannya memang banyak uban. Abang saya yang sulung pun dah beruban; umurnya belum sampai 40 tahun lagi. Then, saya ni memang berisi sikit macam abah2 gitu, hehehe... Tapi, sebelum ni, saya tak berisi pun, tapi statement tentang saya nampak tua memang dah kedengaran di telinga. Tapi, ada gak yang cakap saya ni bukan nampak tua, tapi nampak matured...

Tak Tahu Tajuk (3T)

Tak tahu tajuk lagu ni. Tapi, memang best dan tak jemu mendengar. Gambar2 dalam video ni berkenaan dengan Ustaz Ahmad Zakuan, maybe semasa saat-saat terakhirnya berkhidmat di sekolah sebelum dinaikkan pangkat ke JPN.

Bila Waktu Tlah Berakhir

Love this song so much! Buat menginsafi diri yang penuh
noda dan dosa...

Kala Subuh...

Moga ada manfaat buat anda semua, in sya Allah...

Bermulanya Sebuah Episod Baru...

Mulai semalam, 9 Disember 2009 telah bermula sebuah episod baru di dalam hidup saya. Heheheh, bukan bertunang, apatah lagi berkahwin (belum sampai jodoh lagi). Tapi, mulai semalam saya telah bergelar pelajar Sarjana di UTM di dalam bidang Teknologi Pendidikan secara separuh masa. AlhamduliLah, impian saya untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi telah tercapai.
lk
lk
Semalam, dengan semangat yang berkobar2 saya telah mendaftarkan diri di UTM. AlhamdulilLah, proses pendaftaran berjalan dengan lancar. Kad matrik pun dah dapat. Canggih ye sekarang ni. Dulu masa degree, lama gaklah nak dapat kad matrik tu. Tapi, ada beberapa perkara yang tak settle lagi. Yang pertama, surat kebenaran majikan. Rupanya daripada sekolah je. Sebenarnya, saya apply surat kebenaran daripada JPN, sebab kerani sekolah saya yang katakan begitu. Tapi, oklah bukan jadi masalah pun kan. Dah dapat pun surat tu siang tadi.
lk
Then yang kedua, yuran belum bayar, sebab saya nak apply pengeluaran KWSP melalui akaun 2, kena tunggu surat pengesahan pendaftaran. Maybe Isnin ni, baru boleh dapat. Mula2 tu masa saya sampai di Bursar Counter, saya terangkanlah yang saya nak apply pengeluaran KWSP. Then, pegawai kat kaunter tu kata, kena bayar yuran hari tu gak, then baru claim kat KWSP. Lah, mana saya ada duit banyak. Then, dia kata bayar dulu berapa yang ada. Aduhai, heheheh... Then, last baru dia cakap boleh tangguh bayar yuran dalam tempoh sebulan. AlhamdulilLah, dipermudahkan...
lk
Setakat ni, belum jumpa lagi yang satu department ngan saya. Adalah jumpa seorang ustaz yang saya kenal, tapi dia department lain. And ramai gak international student, dengar2 separuh daripada semua pelajar yang telah mendaftar.
lk
Pagi tadi ada briefing daripada Sekolah Pengajian Siswazah (SPS) tentang SPS tu sendiri, tentang pengajian dan lain2 hal yang berkaitan. Pastu ada briefing daripada Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ). Esok petang lak, ada briefing daripada fakulti tentang subjek dan sebagainya.
lk
Maybe, next week the clas will begin. Harap2nya dikuatkan semangat untuk menempuhi 2 tahun yang perlukan pengorbanan ni. Moga2 istiqamah menghadapi hari2 yang perlu menghadirkan diri ke kelas, menyiapkan assignment dan menduduki peperiksaan. Yela, sebelum ni, balik sekolah rileks je... Makan tido je, heheheh... Sekarang dah kena pikir untuk attend class. Class saya maybe seminggu dalam 2/3 kali. Harap2nya semuanya akan dipermudahkan Allah, in sya Allah...
lk
Sebenarnya dah lama, saya menanam impian untuk menyambung pengajian di peringkat Sarjana. Saya rasakan banyak masa saya yang telah terbuang sebelum ni. So, saya rasa, sekaranglah masanya, tidak perlu tunggu2 lagi. Namun, semuanya ni ketentuan Allah kan. Dulu masa degree saya dapat scholarship daripada JPA. Then, JPA hanya akan bagi scholarship untuk student masters yang masa degree dapat schlorship daripada JPA sahaja, dengan syarat student tu menyambung pengajian dalam tempoh setahun selepas tamat pengajian untuk degree. Masa tu, saya lepas setahun abis belaja, baru rasa cam nak sambung belajar. Awal2 abis belaja tu, ingat nak keja je. Rugi kan?
lk
Then dok survey sana-sini, tapi kebanyakan U ada di KL. Tak banyak yang ada program PJJ untuk masters. Yela, takkan nak buat part time, 2/ 3 hari kena datang ke KL. Adui, hehehe, bukannya dekat. PJJ pun mahal tau kosnya. Baru ni, UPM ada buka untuk course (saya tak ingat coursenya) untuk masters dan kelas diadakan antaranya di cawangan Batu Pahat. Dekat dah tu. Tapi, satu subjek jer, bayarannya lebih kurang RM400++. Then, saya dapat tawaran untuk buat MBA kat UKM. Masa saya survey dan apply tu, tak silap saya course tu PJJ. Then masa dapat offer, course tu offered for part and full time.
lk
Then, fikir2 yang paling dekat dengan saya UTM. Then, UTM banyak offer untuk course Pendidikan. So, saya apply and AlhamdulilLah dapat. Sebenarnya, saya nak buat course Bahasa Arab. Teringin nak buat di UIA. Tapi, takpelah, maybe rezeki saya di UTM ni. Saya tak kisah sangat course apa, yang penting sesuai dengan kehendak saya. Saya sambung pengajian ni pun sebab untuk kepuasan diri, walaupun ada yang berpandangan sinis, tapi kebanyakannya memberikan sokongan. Kalau saya ada Sarjana nanti, then dapat mana2 tawaran lain itu bukan matlamat utama saya. Lagipun sekarang ni dah berlambak cikgu yang ada masters. Kalau dah ditentukan sebegitu, terima jelah kan. Saya tak mahu dianggap menjadikan kerjaya perguruan ni sebagai transit semata-mata, kerana dah tak dapat kerja lain. Huhuhu...
Wish me all the best k...

Tawaran Kemasukan Ke SMKA, KAA, KRK, dan Sekolah Kawalan Untuk Tahun 2010

Saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada calon-calon UPSR SK LKTP Sungai Sayong yang telah berjaya mendapat tempat untuk melanjutkan pelajaran tingkatan 1 di SMKA, KAA, KRK dan Sekolah Kawalan, dan mengabadikan nama mereka di Elhaamy ni, walaupun mereka tak tahu pun kewujudan blog saya ni, hehehe...
lk
Ada beberapa orang calon yang mendapat keputusan 4A, namun tidak mendapat tempat untuk melanjutkan pelajaran di SMKA, KAA, KRK dan Sekolah Kawalan. Dan ada juga yang mendapat keputusan 3A, tetapi rezeki mereka telah mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di KAA. Dan ada juga yang mendapat keputusan 3A, tapi juga tidak mendapat tawaran. Rezeki masing2 kan! Dan saya pun kurang pasti tentang aspek permohonan dan pemilihan calon ke SMKA, KAA, KRK dan Sekolah Kawalan ni. Yang saya pasti, mestilah dapat keputusan yang cemerlang kan? Sebenarnya saya berharap ada di antara mereka yang akan ditawarkan ke SBP terutamanya SMA Persekutuan (belum boleh check lagi), tapi tak taulah bila dah dapat tawaran ke SMKA, KAA, KRK dan Sekolah Kawalan ni akan mendapat peluang juga mendapat tawaran ke SBP.
lk
Berikut ialah nama calon-calon yang berjaya mendapat tempat.
lk
Aini Nadrah binti Kamarudin (5A) : SMK BT 2 - Sekolah Kawalan
Hanisah binti Azmi (5A) : SMK BT 2 - KRK
Nur Khairina Syahirah binti Shamsul (5A) : SMK BT 2 - KRK
Muhd. Mansor Firdaus bin Talib (5A) : SMK Agama, Bandar Penawar
Fatin Amira binti Rosman (4A) : SMK Sultan Alauddin - KAA
Mohd. Zulfadhli bin Muhamad Zulkefli (4A) : SMK BT 2 - KRK
Muhd. Azham bin Zaini (4A) : SMK Sultan Alauddin - KAA
Nur Anis binti Mohd Akil (4A) : SMK Sultan Alauddin - KAA
Nurul Azwanie binti Madon (4A) : SMK Sultan Alauddin - KAA
Intan Zanariah binti Zakaria (3A) : SMK Sultan Alauddin - KAA
Muhd. Amirul Hisyam bin Razali (3A) : SMK TARP, Kulai - KAA
lk
Tahniah diucapkan kepada mereka semua! Kepada mana2 calon atau guru yang ingin mengetahui keputusan kemasukan ke SMKA, KAA, KRK, dan Sekolah Kawalan dan bagi mereka yang tidak berjaya dan mahu membuat rayuan, sila klik di sini (untuk calon di Negeri Johor sahaja).
lk
Berikut ialah tarikh2 penting berkaitan dengan kemasukan ke SMKA, KAA, KRK dan Sekolah Kawalan ini.
lklk
15 hingga 30 Disember 2009 : Proses rayuan kemasukan secara atas talian (online)
Bagi calon UPSR yang tidak memohon mana-mana aliran di atas boleh membuat rayuan secara manual kepada PPD.
15 Disember 2009 : Surat-surat tawaran kemasukan murid ke semua aliran akan diedarkan melalui Sekolah Rendah (sekolah asal calon)
2 dan 3 Januari 2010 : Pendaftaran murid KRK/KAA/SMKA/Sekolah kawalan di sekolah-sekolah yang ditawarkan
12 Januari 2010 : Mesyuarat Jawatankuasa Rayuan Penempatan Murid bagi semua aliran
15 Januari 2010 : Keputusan Rayuan Penempatan Murid bagi semua aliran.
Surat–surat tawaran rayuan yang diterima masuk diedarkan terus kepada murid.
lk
* Bagi proses rayuan kemasukan ke semua aliran, pemohon DIMESTIKAN MENDAFTAR di penempatan asal (Sekolah Menengah) sehingga tawaran dikeluarkan bagi ambilan kedua. Mana-mana pemohon yang tidak mendapat tawaran selepas 20 Januari 2010 dianggap tidak berjaya.

9 Nyawa


9 Nyawa... Novel terbaru daripada novelis kesukaan saya; Ramlee Awang Murshid. Novel ni saya beli di Badan Book Stores, Plaza Angsana (kedai buku kesukaan saya) semalam. Saya memang meminati novel2 Ramlee Awang Murshid ni; tak pernah ketinggalan walau satu novel pun. Semuanya telah saya baca. Namun, sejak kebelakangan ni, rasa cam biasa2 jer, cam takde yang menarik sangat. Membaca atau membeli pun, sebab ianya karya penulis kegemaran saya. Bukan apa, sejak kebelakangan ni, cara penulisan novel2nya agak serupa walaupun berlainan jalan ceritanya. Ini pendapat sayalah, maybe pendapat orang lain berbeza. Kurang rasa istimewanya berbanding novel2 terawalnya sebelum ini seperti Tombiruo, Adam, Satu Janji (paling saya suka), dan sebagainya. Maybe, Ramlee Awang Murshid perlukan pendekatan baru agar novel2nya yang akan datang lebih segar, lebih memikat hati, dan semuanya lebihlah. Maaf yer, saya ni cam bagus jer memberikan komen. By the way, novel ni memang best, cuma saya dah terlalu biasa dengan novel2 Ramlee Awang Murshid. Jadi saya mahukan yang 'luar biasa'. Maybe, kena baca novel2 yang penulisnya saya kurang biasa... "Terlalu biasa, luar biasa dan kurang biasa". Selamat membaca...

Semalam...

Assalamu `alaikum...
lk
Saje nak bercerita tentang hari semalam. Tiada apa2 yang menarik pun...
lk
Semalam pagi2 lagi saya sudah berada di SM Foon Yew, Kulai, Johor. Menurut perancangan, sepatutnya saya berada di sana pada jam 0930 pagi. Tapi, pagi tu saya dapat arahan untuk berada di sana pada jam 0845 pagi. Nasib baiklah masa tu memang dah siap. Rancangnya nak ke sekolah terlebih dahulu menyelesaikan urusan berkaitan perkeranian. Bukanlah saya buat part time jadi kerani tau, tapi menyelesaikan urusan berkaitan claim, hehehe... Sempatlah singgah sekejap di sekolah dan terus drive ke SM Foon Yew. AlhamdulilLah, sampai tepat2 jam 0845 pagi.
lk
Sebenarnya saya telah diamanahkan untuk membaca doa di dalam Majlis Perjumpaan Pengarah Pelajaran Johor Bersama Pentadbir Pendidikan Negeri Johor dan Taklimat Persediaan Awal Tahun 2010. Sebagaimana yang difahamkan kepada saya, doa akan dibaca pada jam 1100 pagi semasa kehadiran Pengarah Pelajaran Johor. Dan saya diminta hadir awal untuk membaca doa ringkas memulakan majlis pada pagi itu (untuk sesi sebelum kehadiran Pengarah). Bila saya sampai, dah ada orang yang akan baca doa. Sebenarnya saya back up je. Tapi, saya tengok pada tentatif program, majlis bersama Pengarah bukan pada jam 1100 pagi tapi pada waktu petang. Tapi, takpela, saya dah buat confirmation memastikan akan ada orang yang akan membaca doa pada majlis bersama Pengarah tu. So, bolehlah saya balik. Kalau tak terpaksalah saya menunggu dari pagi bawa ke petang. Takpela kan, kita hanya merancang, Allah SWT jua yang layak untuk menentukan segala-galanya.
lk
Saya tak terus balik lagi. Pergi bersarapan terlebih dahulu bersama Ustaz Ziman (Penyelia Kanan Pendidikan Islam, Unit Pendidikan Islam, PPD Kulai) dan selepas tu Ustaz Ziman mengajak saya pergi mendaftar, sebab katanya dapat buku yang bagus. Saya pun ikutlah dan dapat buku di bawah ni. Ok gaklah kan, dapat buku, daripada saja2 datang dan terus balik.
lk
lk
Selepas tu saya terus menuju ke kereta. Tapi seganlak nak balik, sebab ada En. Yusof Katmi yang sedang menjalankan tugas memberi tunjuk arah kepada kereta-kereta yang baru hadir. Sebab sebelum tu saya dah berjumpa beliau di dalam. Takut dia ingat saya nak cabutlak. Yela, dia bukan tahu kondisi saya and dia bukan tahu pun yang saya ni bukan Pentadbir Pendidikan. Alah, tebalkan jelah muka, hehehe...
lk
Pastu terus drive ke Pejabat Tanah Kulai. Saya memang telah merancang untuk menyelesaikan beberapa perkara setelah selesai urusan di SM Foon Yew tu. Ingat nak matikan setem di Pejabat Tanah Kulai. Tapi takdelak urusan tu. Yang ada di Pejabat Tanah Kota Tinggi dan LHDN JB. Pikir2, pegi LHDN JB jelah. Sebelum ke LHDN, saya singgah dahulu ke Pejabat KWSP untuk mendapatkan penyata simpanan saya. Sebab sejak keja ni, tak penah dapat pun. Terkejut bila dapat penyata tu. Bukan takde simpanan, tapi AlhamdulilLah banyaknya duit yang telah tersimpan. Hati2 saya berbunga sangat. Hati saya menyimpan hasrat, bila boleh keluarkan simpanan tu nanti, saya nak bawa mak saya pergi umrah. Sebab sebelum ni, saya pergi umrah mak saya yang belanja pakai simpanan KWSP dia.
lk
Selepas tu baru pergi ke LHDN untuk urusan matikan setem. Lainlak prosedurnya, kena isi boranglak dulu. Sebelum ni takde. Lepas tu, saya singgah ke Plaza Angsana, depan je ngan LHDN tu. Pergi repair rambut (heheheh), beli novel, beli sehelai kemeja (warna kesukaan saya, heheheh), ambil gambar pasport, solat zohor dan lunch. Pastu balik... Sebelum sampai rumah beli cendol dan sedikit kuih untuk minum petang di rumah. Sekian, coretan tentang hari semalam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...