Berani Buat, Berani Ngakulah!

Eh, nape sentap-sentap ni? 
Just to be cool ya... :)
Saje je nak bikin panas, hehehe...
Actually, just nak tunjuk kerepek 'ngaku' kat bawah ni...
Ngaku @ arrowhead @ sengkuang Cina

Pernah baca pasal kerepek ngaku ni kat blog Kak Nor Secubit Garam
Then, hari Rabu lepas terpandanglah ngaku ni kat Econsave
So, belilah sikit nak cuba, try, acu, test buat kerepek ngaku ni...
Then, hari ni baru berkesempatan nak me'ngaku' ni
Hasilnya, memang marvellous!!!
Rasa pahit, manis, masin dan sedikit berlemak
Ada sikit-sikit rasa macam kerepek keladi selatah


Ngaku @ arrowhead @ sengkuang Cina


Ngaku yang telah dibersihkan


Disagat...


Digoreng sehinga kekuningan
Saya tak letak pun garam atau sebarang perasa...


Dan, inilah hasilnya... :)

My 2nd Giveaway : Senarai Pemenang


BismilLahirRahmanirRahim
Dengan ini saya umumkan senarai pemenang "My 2nd Giveaway"
Kepada yang berjaya, tahniah diucapkan
Kepada yang tidak berjaya, jangan putus asa yer...
Sesungguhnya, kita hanya berusaha
Allah SWT jua yang menentukan segala-galanya





Hadiah untuk pemenang yang memegang nombor 35


Hadiah untuk pemenang yang memegang nombor 58


Hadiah untuk pemenang yang memegang nombor 13


Hadiah untuk pemenang yang memegang nombor 21


Hadiah untuk pemenang yang memegang nombor 46

Kepada semua pemenang
Sila emailkan nama penuh, alamat dan no. telefon anda
Ke azaref82@gmail.com
Terima kasih :)

My 2nd Giveaway : Ditutup Secara Rasmi


Terima kasih diucapkan kepada semua yang sudi memeriahkan
"My 2nd Giveaway" ini
Sepatutnya result akan diumumkan pada jam 10pm/ 26 Januari 2012 kan?
Tapi, atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan
Saya akan menundakannya lewat sehari iaitu pada jam 10pm/ 27 Januari 2012
Mohon maaf sangat-sangat ye...
Dan in sya Allah, sebagaimana yang dijanjikan 
Saya akan menambah beberapa hadiah yang lain :)

Berikut adalah senarai nama insan-insan yang sudi memeriahkan
"My 2nd Giveaway" ini...


Ok, bolehlah check penyertaan masing-masing ye
Kalau ada yang tertinggal nama tu cepat-cepat bagitau saya...
Lastly, nak bagitau...
 Saya amat menghargai kesudian dan kesempatan anda semua
Untuk memeriahkan "My 2nd Giveaway" ini
Doakanlah rezeki saya sentiasa bertambah ye...
Bolehlah dok anjur giveaway lagi kan :)
Salam ukhwah, salam persahabatan dan salam 1blogger :)
Assalamu 'alaikum...

Wordless Wednesday (6) - Buah Berangan


Say "No" to 'kuat berangan', hehehe...
Buah berangan? Ok!

My 2nd Giveaway


BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Dengan izin-Nya...
AlhamdulilLah, sekali lagi saya dapat 
Menganjurkan sebuah giveaway yang diberi nama :
"My 2nd Giveaway"

Syaratnya mudah sahaja :
Just sediakan satu entri penyertaan dengan tajuk "My 2nd Giveaway"
Upload banner giveaway ini ke dalam entri penyertaan tersebut 
Dan 'backlink'kan ke entri ini
Lastly, just tinggalkan komen dan hyperlink entri penyertaan tersebut
Pada ruangan komen di bawah
Penyertaan boleh dihantar 
Mulai jam 10pm/ 18 Januari 2012 
Dan berakhir pada jam 10pm/ 24 Januari 2012
Result in sya Allah akan diumumkan pada jam 10pm/ 26 Januari 2012

Hadiahnya?
3 hadiah utama yang saya tawarkan ialah
2 netbook case beserta fridge magnet dari Cameron Highlands
Dan 1 naskhah cinta 
(Koleksi buku surah Yaasin, al-ma'thurat, asma'ul husna dan surah2 amalan)
In sya Allah, kalau ada rezeki lebih
Saya akan tambah beberapa hadiah lain nanti :)

Cara menentukan pemenang?
Sebelum ni dah guna random.org
So, kali ni saya akan pilih pemenang menggunakan 
Cara cabutan nama pula yer...

Oklah, harapan saya anda semua sudi menyertai giveaway yang tak seberapa ini
Apa-apa pun, saya dahului dengan ucapan terima kasih
Salam ukhwah dan salam persahabatan :)

Jom Bercuti Ke Cameron Highlands

Pada cuti sekolah yang lepas
Saya sefamily telah pergi bercuti ke Cameron Highlands
AlhamdulilLah, Allah telah memakbulkan impian
My SIL yang memang telah lama menanam impian untuk pergi bercuti di sini
Sebenarnya, rasa macam tak confident jer nak pegi CH ni
Yelah, dok dengar orang cerita macam-macam kan
Jalan sempitlah, banyak selekohlah, banyak berlaku kemalanganlah
Tapi, AlhamdulilLah, perjalanan kami telah dipermudahkan
Cumanya, pergi and balik tetap ada yang muntah, hehehe...
No, no, no, bukan saya ek :)
Saya steady jer, hihihi...

Ok, untuk ke CH ni ada 2 jalan utama
Laluan Tapah - CH and Simpang Pulai - CH
Masa pergi saya lalu Tapah and masa balik lalu Simpang Pulai
But, to be honest, dua2 jalan memang pening and mabuk dibuatnya

Ok, just nak share pengalaman melalui kedua2 jalan utama ni
1st : Laluan Tapah - CH
Jalannya sempit and berselekoh
Ada tanah and jalan yang runtuh
Tebingnya memang curam and takde divider
Tapi best, macam lalu dalam hutan jer
Di tepi2 jalan banyak gerai orang asli yang menjual petai and durian hutan
Tapi, kalau otw to CH macam susah nak berhenti sebab no parking spaces
Kalau singgah masa nak balik, rasanya quite oklah
Pastu kita akan jumpa air terjun Lata Iskandar
Kat sini agak crowded
Traffic agak slow sebab laluan menjadi sempit 
Dengan kenderaan pengunjung yang diparkir dibahu2 jalan
Kalau otw to Brinchang kita akan jumpa Ringlet dan Tanah Rata dahulu
Kalau ikut laluan Tapah ni memang takleh drive laju2 sangat
Kalau laju sikit masa sampai selekoh2 tu, rasa macam nak tercabut jantung, hehehe...

2nd : Laluan Simpang Pulai - CH
Jalannya luas tapi tetap berselekoh
Pemandangannya memang cantik, SubhanalLah...
Kalau otw to Tanah Rata kita akan jumpa Brinchang dahulu
Kalau ikut laluan ni tak banyak gerai orang asli yang menjual petai and durian
And durian yang dijual di sini bukan durian hutan
Then, saya rasa macam jauh jer ikut laluan ni...
Lastly, berdasarkan maklumat yang diterima
Kemalangan banyak berlaku di laluan Simpang Pulai ni
Puncanya adalah kecuaian pemandu yang membawa kenderaan terlalu laju



Laluan Tapah - Cameron Highlands


Laluan Cameron Highlands - Simpang Pulai

Pasar Karat JB




Salah satu tarikan di Bandaraya Johor Bharu
Ia seumpama Pasar Malam Wakaf Che Yeh di Kota Bharu, Kelantan
Dan banyak lagi yang seumpama dengannya
Kalau nak tahu lebih lanjut cari je kat google tu 'Pasar Karat JB'
Or klik sini je...

p/s - Tapi ada satu perkara yang saya kurang berkenan
Terlalu ramai muda-mudi yang berpeleseran di sini, huhuhu

Geng 404 Melapor Diri


Geng 404 sudah melapor diri :)
Tapi, ni bukan dari geng telefilem seram 404 tu ek, hehehe...

Hartaku Bertambah Lagi



AlhamdulilLah, hartaku bertambah lagi
Bukan banglo baru, bukan kereta baru, bukan perabot baru
Tapi buku-buku baru :)
Tak keluar sesen pun, semuanya dibayar menggunakan
Baucar Buku 1Malaysia yang diperoleh
Daripada Universiti tempat saya belajar...
Terima kasih Kerajaan! AlhamdulilLah ya Allah!

Hujan Menotok


Sekarang ni musim hujan menotok
So, pesan saya buat semua
Agar berhati-hati ketika memandu ye
Dan moga selamat sampai ke destinasi yang dituju
Have a nice and safe journey, amiin...

Mari Berhibur Bersama Areef Dut Dut Dut


Amacam? Sedap tak suara Areef Dut Dut Dut ni?
Hehehe... Bolehlah kan!
Actually, apa benda 
Malam Kemuncak Anugerah Juara Lagu Alain Delon, Just For You... And You! ni?
Kalau nak tahu silalah klik di sini yer

Lastly, nak tag 2 orang yang bertuah ni
Untuk sama-sama memeriahkan
Malam Kemuncak Anugerah Juara Lagu Alain Delon, Just For You... And You! ni
Hehehe... Jangan mareee :)

Ngantuk!


Petang tadi lepas balik sekolah ada meeting
Rasa malas je nak pegi, huhuhu...
Musim panas-panas ni rasa nak cepat je sampai rumah
Tapi, dek kerana tanggungjawab
Terpaksalah dok menggagahkan diri
Eh, bukan dah gagah ke :)

Dek nak menggambarkan diri yang malas ni
Orang dok sibuk meeting, kita plak dok sibuk main camera kat hp
Dok snap gambar kat atas tu, hehehe...
Ngantuk!

Ilmu Pelita Hidup

What Friendship Means

My Boss Yang Baik Hati


My boss yang baik hati!
Tapi, dia bukan dalam gambar yang kat atas ni ek
Yang kat atas ni saya, hehehe...
Actually, just nak tunjuk yang pagi ni saya gi sekolah pakai necktie baru :)
My boss yang hadiahkan necktie tu untuk semua cikgu lelaki kat sekolah saya
Cuti sekolah lepas dia gi bercuti ke Beijing, so kira ni souvenior dari sanalah
Cikgu perempuan pun dapat, tapi bukan necktielah, hehehe...
My boss ni memang sangat baik hati
Kalau dia pegi bercuti ke mana-mana pasti kami takkan dilupakan
Kalau dia dapat rezeki lebih pun, dia akan share ngan kiteorang
AlhamduliLlah dapat boss yang ok macam ni
Sebab kadang-kadang dok dengar kawan-kawan komplen 
Pasal boss dorang tak best, huhuhu...

Rezeki Jangan Ditolak, Musuh Jangan Dicari!


Petang tadi gi Fakulti nak jumpa lecturer
Pastuh lecturer suruh gi pejabat tanya pasal tesis
Sampai pejabat, takde pulak person in charge tu
Tapi, person yang in charge benda kat atas ni pulak yang ada
So, dok tanyalah, student tahun akhir leh dapat gak ke
Sekali check ada rupanya nama dalam sistem... So, apa lagi, grab jelah kan
Orang kata rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari!
Ada sesape nak bagi cadangan senarai buku yang bagus untuk dimiliki?
Adik saya dah sibuk nak ajak gi kedai buku hujung minggu ni
Ntah buku apa yang nak dibelinya tu...

Jom Nyanyi Bersama Saya 1


Watak animasi ini dibina menggunakan perisian Voki for Web
Audio suara oleh tuan empunya blog
Sedap tak suara dia? Hehehe...

Terliur Tak?



A plate n bowl of mine
Ni ketika majlis makan-makan
Sempena meraikan kejayaan murid-murid sekolah saya
Yang memperoleh keputusan 5A dalam UPSR Tahun 2011 yang lalu
Majlis ni diadakan di Bistari Cafe, Hotel Prime City, Kluang
Pada 29 Disember 2011 yang lalu

January 2012 Blog Giveaway


Dah lama tak join any giveaway sejak dok bz manjang ni...
So, tadi dok blogwalking sana-sini
Terjumpalah giveaway yang simple mimple ni
So, apa lagi join terusss, hehehe...
Sesape nak join gak, just click that picture above
Tata, titi, tutu, daaa... :)

Buah Tangan...



Buah tangan daripada sahabat baik saya
Yang baru pulang dari menunaikan haji pada bulan Disember yang lalu
TQVM Din...
Moga Allah sentiasa memberkatimu, amiin...


Erk, yang ni sape pulak?
Nilah budak penyibuk aka anak sedara saya
Orang sibuk nak amik gambar, dia pulak sibuk nak enterframe sekali
Siap ada kurma kat mulut lagi tuu, hehehe...
Kalau tengok gambar kat atas tu, ada terselit gambar tangan dia dok enterframe :)

A Sweet and Precious Moment Together


A sweet and precious moment together
Saat-saat yang indah dan manis bersama bekas anak-anak murid saya
Rindukan keletah dan ulah mereka
Kalau dengar kat rakaman ni
Yang dok membebel-bebel tu sayalah, hehehe...

Diorang semua dah naik ke sekolah menengah tahun ni
Erm, sekejap je masa berlalu
Dulu, masa kali pertama melaporkan diri di sekolah
Diorang baru Tahun 1, huhuhu...
Doa saya agar mereka akan terus berjaya
Bukan hanya di dunia, tapi juga di akhirat yang kekal abadi, amiin...

p/s - Nak update tentang keputusan UPSR sekolah saya 
Untuk Tahun 2011
AlhamdulilLah, 18 orang mendapat 5A, 11 orang mendapat 4A1B
83% lulus, GPS 1.75
Bahasa Inggeris dan Sains lulus 100%
Matematik lulus 93%, BM Pemahaman lulus 98%
BM Penulisan lulus 89%
Ranking ke-2 Sekolah Kebangsaan seluruh Daerah
Ranking ke-3 Sekolah Rendah seluruh Daerah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...