Bahan bahan :
- 1 cawan nasi (nasi sejuk).
- 1 cawan tepung gandum.
- 1 cawan tepung beras.
- � cawan gula pasir.
- 11/2 cawan air.
- 1 sudu kecil yis kering (mauripan).
- 1 sudu kecil baking powder.
- 1 sudu kecil ovallete (untuk kasi gebu - nak skip letak ini pun boleh still gebu jugak).
- � cawan kelapa parut putih (saya kukus dulu then terus blend dengan semua bahan kat atas).
Cara penyediaan :
- Satukan semua bahan diatas dan kisar halus.
- perap 2-3 jam hingga adunan mengembang.
- Jangan over perap lama sangat nanti bubble udara akan terbentuk dalam apam dan akan mudah masam.
- Kukus dengan api yang kuat.
- Selama 10-15 minit (time proses mengukus nie jangan duk rajin pergi check nanti apam terkejut terus tak nak senyum , cukup time baru tengok ye).
MEMO:
- Pastikan menggunakan bekas yang besar waktu nak perap,adunan akan menembang sebab ada yis.
- Apam harus dikukus dengan api yang kuat,pastikan air dalam loyang mendidih serta kalau boleh balut penutup dengan kain bersih untuk kedap kemas.
Resepi Apam Nasi Kelapa Parut Putih
Reviewed by Admin
on
March 29, 2023
Rating:

No comments: