Bahan bahan :
- 1.5kg ketam segar,dibersihkan dan dipotong dua
- 1 sudu teh ketumbar biji - disanggar dulu
- 1/2 sudu teh jintan manis - disanggar dulu
- 1/2 sudu lada hitam - ditumbuk
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia- ditumbuk
- 4 biji cili padi ditumbuk
- 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya - ditumbuk
- Bahan2 rempah di atas ditumbuk halus.
- 2 batang serai di titik
- 1 kotak 200ml santan
- 2 sudu besar bawang goreng
- 1 kuib knorr ikan bilis - stok air ayam atau sayur
- Garam secukup rasa
- 3 cawan air
- 2 sudu besar minyak makan untuk menumis
Cara penyediaan :
- Panaskan minyak di periok.
- Letakkan serai yang di titik.
- Kemudian letakan rempah2 yang sudah di tumbuk ketumbar, jintan,lada hitam,bawang putih,halia,cili padi dan daun ketumbar bersama akarnya.
- Bila aroma rempahnya bangkit.
- Tuangkan air/stok & kuib knorr.
- Mengikut citarasa dan garam.
- Rasa kuahnya.
- Bila kuah mula mendidih,
- Masukan santan dan digaulkan,biarkan 2 min.
- Masukan ketam2 yang sudah dipotong dua.
- Biarkan ia selama 8 mins.
- Letakan bawang goreng pada kuahnya.
- Ketam akan bertukar warna bila sudah masak.
- Siap dihidangkan.
Resepi Ketam Lemak Ketumbar Cili Padi
Reviewed by Admin
on
April 01, 2023
Rating:
No comments: