Resepi Ketam Lemak Ketumbar Cili Padi


Bahan bahan :
  1. 1.5kg ketam segar,dibersihkan dan dipotong dua
  2. 1 sudu teh ketumbar biji - disanggar dulu
  3. 1/2 sudu teh jintan manis - disanggar dulu
  4. 1/2 sudu lada hitam - ditumbuk
  5. 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  6. 1 inci halia- ditumbuk
  7. 4 biji cili padi ditumbuk
  8. 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya - ditumbuk
  9. Bahan2 rempah di atas ditumbuk halus.
  10. 2 batang serai di titik
  11. 1 kotak 200ml santan
  12. 2 sudu besar bawang goreng
  13. 1 kuib knorr ikan bilis - stok air ayam atau sayur
  14. Garam secukup rasa
  15. 3 cawan air
  16. 2 sudu besar minyak makan untuk menumis

Cara penyediaan :
  1. Panaskan minyak di periok.
  2. Letakkan serai yang di titik.
  3. Kemudian letakan rempah2 yang sudah di tumbuk ketumbar, jintan,lada hitam,bawang putih,halia,cili padi dan daun ketumbar bersama akarnya.
  4. Bila aroma rempahnya bangkit.
  5. Tuangkan air/stok & kuib knorr.
  6. Mengikut citarasa dan garam.
  7. Rasa kuahnya.
  8. Bila kuah mula mendidih,
  9. Masukan santan dan digaulkan,biarkan 2 min.
  10. Masukan ketam2 yang sudah dipotong dua.
  11. Biarkan ia selama 8 mins.
  12. Letakan bawang goreng pada kuahnya.
  13. Ketam akan bertukar warna bila sudah masak.
  14. Siap dihidangkan.
Resepi Ketam Lemak Ketumbar Cili Padi Resepi Ketam Lemak Ketumbar Cili Padi Reviewed by Admin on April 01, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.