Resepi Tom Yam Bersantan (Pok Tek)


Bahan-bahannya :
  1. 4 cawan air biasa
  2. Sebatang serai Dihiris halus2
  3. 4-5 hiris lengkuas. (Nak guna yang kering pun boleh.)
  4. 4 sudu minyak cili. (Klau tak de, guna Tom yam paste pun boleh)
  5. 5 biji cili padi
  6. Daun ketumbar - skali dengan akarnya
  7. 6 ekor udang XL (optional)
  8. Dada ayam dipotong (optional)
  9. 1/2 cawan santan
  10. Sayur (terpulang nak letak ape)
  11. 6 sudu sos ikan
  12. 3 helai daun limau purut (dipotong dua atau dikoyak)
  13. 1/2 biji lemon dan sebiji limau nipis
  14. 1 ketul tauhu (potong jd cube)

Cara-caranya :
  1. Isi air biasa kedalam periuk. Masukkan sekali akar daun ketumbar. Biarkan air mendidih.
  2. Bila air dah mendidih dan bau ketumbar dh naik, masukkan daun limau purut, serai dan lengkuas. Biarkan seketika.
  3. Bila dah agak 1 minit, masukkan daun ketumbar yg dihiris serta minyak cili dalam 3 sudu. Kalau tak ada minyak cili, masukkan Tom yam paste je. Sos ikan masukkan juga. Biarkan mendidih.
  4. Kemudian masukkan ayam dan udang
  5. Masukkan santan. Biarkan mendidih.
  6. Bila dah biar dlm seminit, masukkan sayur dan tauhu. Biarkan dlm 1-2 minit. Kacau kadang-kadang.
  7. Dalam bekas utk hidang, masukkan air jus lemon dan limau tadi, juga cili oil or Tom yam paste (seeloknya minyaknya shj- 1/2 sudu kecil). Daun ketumbar dan cili padi
  8. Bila Tom yam tadi dah menggelegak, tutup api dan siap.
Resepi Tom Yam Bersantan (Pok Tek) Resepi Tom Yam Bersantan (Pok Tek) Reviewed by Admin on May 03, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.