Bahan bahan :
- 200gm pucuk ubi | dihiris halus.
- 3 papan petai | dibelah dua.
- 10 ekor udang sederhana besar.
- 4 helai daun kaduk | dihiris halus.
- 4 helai daun kaduk | dihiris halus
- 4 helai pucuk daun labu |dihiris halus.
- 4 batang serai | dihiris halus.
- 1 biji kelapa | ambil santan pekat sahaja.
- 6 sudu makan tempoyak.
- Gula dan garam secukup rasa.
(Bahan Kisar) :
- 3cm kunyit hidup.
- 4 ulas bawang merah.
- 20 biji cili padi.
Cara penyediaan :
- Campurkan semua bahan hirisan dalam periuk.
- Kemudian campurkan santan dan bahan kisar.
- Gaul rata dan masak atas api sederhana sehingga kuah agak pekat.
- Lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
Nota:
- Lauk ini jika makin lama dipanaskan akan menjadi lebih sedap.
Resepi Tempoyak Daun
Reviewed by Admin
on
March 31, 2023
Rating:
No comments: