Bahan bahan :
- 400gram daging dihiris sederhana nipis
- 5 biji bawang merah di tumbuk halus
- 2 ulas bawang putih di tumbuk halus
- 1 inci halia di tumbuk halus
- 1 inci kunyit hidup di tumbuk halus
- 2 biji cili masak ditumbuk halus
- 3 batang serai dititik
- Sedikit sahaja air asam jawa (campur dengan bahan yg dah di tumbuk)
- 2 sudu besar ketumbar (ditumbuk )
- Garam,gula ( kalau suka rasa manis terpulang,boleh bubuh lebih sikit) dan serbuk perasa secukupnya...
Bahan lain :
- Sebiji bawang besar holland dihiris bulat.
- 9 biji cili api diketuk( kalau nak nampak menarik campur cili api hijau & cili api merah)
Cara penyediaan :
- Gaulkan bahan yang dah di tumbuk bersama ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
- Masukkan garam,gula dan serbuk perasa.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi bersama serai yang dititik.
- Tutup kuali.
- Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya.
- Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing.
- Kacau sekejap-sekejap.
- Bila daging dah lembut masukkan bawang holland & cili api yang diketuk,kacau 1-2minit.
- Siap dihidangkan.
Nota:
- Hidangan ni tak terlalu berkuah juga tak terlalu kering.
- Ada sesetengah org bubuh jintan kasar & jintan halus yg ditumbuk sedikit..Pun boleh juga..
- Terpulang pada citarasa masing2 ye..
- Nak ubah resepi ni ikut selera masing2 pun boleh je.
Resepi Daging Goreng Ketumbar
Reviewed by Admin
on
April 16, 2023
Rating:
No comments: