Resepi Ikan Talapia Masak Pecak


Bahan-bahan :
  1. 10 ekor ikan talapia saiz sederhana - bersihkan dan rendam dalam air bercampur jus limau nipis - kemudian toskan dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
  2. 600ml santan sederhana pekat - diperah menggunakan air masak
  3. 1/2 sudu teh pati asam jawa - ( perahan limau kasturi / nipis - pilihan)
  4. garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk :
  1. 3 ulas bawang putih goreng
  2. biji bawang merah goreng
  3. segenggam cili padi warna hijau
  4. 4 biji / isi kencur

Cara penyediaan :
  1. Panggang atau bakar ikan talapia hingga masak.
  2. Campurkan santan semua bahan tumbuk.
  3. Perasakan dengan pati asam jawa dan juga garam / perasa pilihan.
  4. Sedia dihidangkan.
Resepi Ikan Talapia Masak Pecak Resepi Ikan Talapia Masak Pecak Reviewed by Admin on April 04, 2023 Rating: 5

Post Comments

No comments:

Powered by Blogger.