Bahan-bahan :
- 10 ekor ikan talapia saiz sederhana - bersihkan dan rendam dalam air bercampur jus limau nipis - kemudian toskan dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
- 600ml santan sederhana pekat - diperah menggunakan air masak
- 1/2 sudu teh pati asam jawa - ( perahan limau kasturi / nipis - pilihan)
- garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk :
- 3 ulas bawang putih goreng
- biji bawang merah goreng
- segenggam cili padi warna hijau
- 4 biji / isi kencur
Cara penyediaan :
- Panggang atau bakar ikan talapia hingga masak.
- Campurkan santan semua bahan tumbuk.
- Perasakan dengan pati asam jawa dan juga garam / perasa pilihan.
- Sedia dihidangkan.
Resepi Ikan Talapia Masak Pecak
Reviewed by Admin
on
April 04, 2023
Rating:

No comments: