Bahan bahan :
- 1 kg daging dipotong agak besar(12 � 14 ketul).(direbus sehingga lembut dan jangan lupa simpan air rebusan untuk memasak nasi kemudian).
- 1 kg berasmathi dibersihkan.(Jangan lupa ditoskan supaya beras ini perlu berada dalam keadaan kering supaya tidak hancur semasa memasak nanti).
- Sukatan air rebusan daging yang diperlukan sama dengan sukatan beras 1:1.
- 3 sudu besar kimball tomato sup.
- 3 sudu Yogurt asli (tairu) atau susu cair 1/2 tin.
- Garam secukup rasa.
- Bawang Goreng untuk ditaburkan.
Bahan Untuk Menumis :
- 1 senduk besar minyak masak (lebih kurang 4-5 sudu besar).
- 2 sudu besar minyak sapi.
- 2 sudu besar rempah daging.
- 1/2 sudu kecil Jintan Manis.
- 1/2 sudu kecil Jintan Putih.
- 1 sudu besar rempah beriani.
- 100gm buah badam yang direndam,dibuang kulit dan di mesin halus.
- Sedikit buah kismis dan Jangus.
- 1 sudu besar bawang putih + halia telah dimesin.
- 2 biji bawang besar telah dimesin halus.
- 1 biji bawang besar dihiris.
- 1 helai daun pandan di potong 3 inci panjang.
- 1 sudu kecil Garam masala.
- Kayu manis 1,bunga lawang 3,cengkih 4 dan buah pelaga 4.
Cara penyediaan :
- Panaskan periuk,masukkan minyak masak dengan minyak sapi.
- Bila minyak panas.
- Masukkan garam masala,bawang hiris,bawang putih dan halia dikisar,daun pandan,biji jagus,kismis dan bawang dikisar.
- Bila tumisan mula keluarkan bau yang harum masukkan daging yang telah direbus,masukkan rempah kari dan beriani,tairu dan kisaran buah badam.
- Jangan sampai hangit dgn segera masukkan air rebusan daging yang telah tapis.
- Masukkan gula batu dan garam secukup.
- Rasa kemasinan air.
- Tutup tudung periok.
- Apabila air mula mendidih buka tudung dan masukkan beras dan kacau perlahan.
- Apabila air mula mendidih,
- Kecilkan api dapur dan tutup tudung periok dgn ketat.
- Boleh tindihkan tudung dgn benda yg berat seperti batu lesong supaya wap tidak terlepas keluar dgn banyak.
- Tunggu sampai wap mula cuba keluar dari tudung periok isyarat nasi mulai sejat.
- Buka tudung periok.
- Masukkan sedikit warna kuning pada dua atau tiga lubang yang terbentuk hasil dari nasi yang sedang mendidih.
- Tutup kembali tudung dan kecilkan lagi api dapur supaya nasi tidak akan hangit.
- Nasi akan masak dengan sempurna 25minit � 35 minit.
- Api dapur perlu dijaga supaya nasi tidak hangit.
Tips :
- Apabila nasi telah masak mencungkil menggunankan sudip dan terbalikan nasi dari bawah ke atas supaya nasi lebih peroi. Dua atau tiga kali memadai.
Untuk air asam :
- Cili Api,Belacan Bakar,lada merah.
- Masukkan dalam blender kisar (jumlahnya perlu anda yang kena tentukan kalau nak pedas bubuhlah lebih sikit kalau tak mahu pedas kurangkan).
- Masukkan perahan air limau nipis,gula,garam dalam bahan kisaran tadi.
- Hiris bawang besar dan tomato sedang masak dan gaulkan sama rata.
- Boleh juga masukkan hirisan cili hijau.
- Boleh juga tambah kerisek.
- Siap dihidangkan.
Resepi Nasi Daging Air Asam
Reviewed by Admin
on
April 04, 2023
Rating:

No comments: