Resepi Ketam Black Pepper



Bahan-bahan:
  1. 1kg ketam nipah (Lebih kurang 4-5 ekor)
  2. 5 ulas bawang putih (saya suka letak byk)
  3. 1 sudu besar lada hitam (bagi suka pedas boleh letak lebih)
  4. sos tiram,sedikit kicap pekat
  5. minyak untuk menumis
  6. daun ketumbar (ikut suka)
  7. garam dan gula sesedap rasa
  8. 1/2cawan air (optional)

Cara-cara:
  1. ketam dicelur dengan air panas sebentar. Dah bertukar warna boleh bersihkan dan dibelah dua.
  2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih.
  3. Dah naik bau masukkan lada hitam, kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika kemudian masukkan air.
  4. Masukkan ketam, garam dan gula. Gaul sebati dan tutup kuali lebih kurang 10 minit.
  5. Dah masak boleh taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang.
Resepi Ketam Black Pepper Resepi Ketam Black Pepper Reviewed by Admin on April 16, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.