Bahan-bahan:
- 1kg ketam nipah (Lebih kurang 4-5 ekor)
- 5 ulas bawang putih (saya suka letak byk)
- 1 sudu besar lada hitam (bagi suka pedas boleh letak lebih)
- sos tiram,sedikit kicap pekat
- minyak untuk menumis
- daun ketumbar (ikut suka)
- garam dan gula sesedap rasa
- 1/2cawan air (optional)
Cara-cara:
- ketam dicelur dengan air panas sebentar. Dah bertukar warna boleh bersihkan dan dibelah dua.
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih.
- Dah naik bau masukkan lada hitam, kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika kemudian masukkan air.
- Masukkan ketam, garam dan gula. Gaul sebati dan tutup kuali lebih kurang 10 minit.
- Dah masak boleh taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang.
Resepi Ketam Black Pepper
Reviewed by Admin
on
April 16, 2023
Rating:

No comments: