Bahan bahan :
- 500gm kupang yg telah dibersihkam,direbus & dikopek
- 5 senduk cili kisar
- 2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
- 1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
- 2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
- Air asam jawa
- Gula
- Garam
Cara penyediaan :
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bahan-bahan kisar.
- Sehingga cili benar benar garing dan masak.
- Masukkan sedikit gula.
- Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam.
- Masukkan kupang.
- Sesuaikan rasa dan kepekatan.
- Angkat dan hiaskan dalam pinggan.
- Siap dihidangkan.
Nota:
- kalau suka boleh ditambah dengan 1/3 cawan pati santan.
Resepi Kupang Tumis Sambal
Reviewed by Admin
on
April 17, 2023
Rating:

No comments: