Bahan-bahan:
- Tomato 6 biji (belah 8)
- Ikan bilis 2 cawan (rendam/toskan)
- Cili padi 20 tangkai
- Bawang besar 2 biji (cincang)
- Kicap lemak manis Jalen 1/2 cawan
Cara Penyediaan:
- Panaskan kuali masukkan tomato
- masak tomato tu sampai hancur..
- jangan taruk minyak.. dah hancur
- matikan api..
- Kisar bawang dan cili padi kasar2
- dengan minyak..jangan taruk air..
- pastu baru masukkan ikan bilis
- kisar kasar lagi..kejap je kisar
- Terus masukkan bahan kisar kedalam
- kuali tomato tadi..pastu masak sampai
- kering air dan pecah minyak..
- Akhir sekali masukkan kicap.. masak
- sampai betul2 pecah minyak..terpulang
- nak tambah gula atau tidak..
- Dah masak sejukkan..simpan dalam
- balang..simpan kat peti ais.. boleh tahan
- lama sambal nii.. siap!
Resepi Sambal Hitam Tomato
Reviewed by Admin
on
April 17, 2023
Rating:
No comments: