Resepi Rendang Kepah Daun Limau


Bahan-bahan :
  1. 500 gm kepah � bersihkan dan rebus seketika.
  2. 150 gm kerisik.
  3. 1 biji kelapa - ambil santannya.
  4. 3 helai daun limau - koyakkan.
  5. 10 gm serbuk jintan manis
  6. 10 gm serbuk jintan putih.
  7. 10 gm serbuk ketumbar ] bahan rempah.
  8. 10 tangkai cili kering ] dikisar.
  9. 10 biji bawang merah.
  10. 3 ulas bawang putih.
  11. 3 sm halia.
  12. 3 sm kunyit hidup.
  13. 3 batang serai.
  14. Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan :
  1. Tumiskan bahan kisar hingga garing dan naik bau.
  2. Bancuh bahan rempah dengan air panas dan masukkan ke dalam bahan kisar tadi.
  3. Kacau sebati hingga pecah minyak. Masukkan santan, daun limau dan bahan perasa.
  4. Biarkan hingga mendidih,kemudian masukkan kerisik dan biarkan hingga kuah menjadi kering.
  5. Akhir sekali,masukkan kepah dan gaul rata hingga sebati.
  6. Siap dihidangkan.
Resepi Rendang Kepah Daun Limau Resepi Rendang Kepah Daun Limau Reviewed by Admin on April 03, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.