Bahan-bahan :
- 500 gm kepah � bersihkan dan rebus seketika.
- 150 gm kerisik.
- 1 biji kelapa - ambil santannya.
- 3 helai daun limau - koyakkan.
- 10 gm serbuk jintan manis
- 10 gm serbuk jintan putih.
- 10 gm serbuk ketumbar ] bahan rempah.
- 10 tangkai cili kering ] dikisar.
- 10 biji bawang merah.
- 3 ulas bawang putih.
- 3 sm halia.
- 3 sm kunyit hidup.
- 3 batang serai.
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan :
- Tumiskan bahan kisar hingga garing dan naik bau.
- Bancuh bahan rempah dengan air panas dan masukkan ke dalam bahan kisar tadi.
- Kacau sebati hingga pecah minyak. Masukkan santan, daun limau dan bahan perasa.
- Biarkan hingga mendidih,kemudian masukkan kerisik dan biarkan hingga kuah menjadi kering.
- Akhir sekali,masukkan kepah dan gaul rata hingga sebati.
- Siap dihidangkan.
Resepi Rendang Kepah Daun Limau
Reviewed by Admin
on
April 03, 2023
Rating:

No comments: