Bahan-bahan:
- 500 gm ketam - dibelah dua
- 500 ml santan pekat
- 3 helai daun kunyit - disimpul
- 2 sudu makan kerisik
- 3 sudu makan minyak
- Sedikit serbuk kunyit
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit asam keping
- 10 ulas bawang merah ]
- 3 ulas bawang putih ]
- 3 sm halia ]
- 3 batang serai ]
- 2 sm kunyit hidup ] dikisar
- 8 tangkai cili kering ]
- 10 tangkai cili merah ]
CARA-CARA MEMBUAT:
- Bersihkan ketam dan potong ketam menjadi dua bahagian.
- Gaul ketam bersama serbuk kunyit dan garam.
- Biarkan seketika sebelum digoreng.Kemudian tos.
- Tumiskan bahan kisar hingga garing dan berbau wangi.
- Kemudian,masukkan santan, daun kunyit,asam keping,garam dan gula secukupnya.
- Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
- Selepas itu,masukkan kerisik dan ketam.
- Biarkan kuah menjadi pekat dan kering. Tutup api
Resepi Rendang Ketam Bercili
Reviewed by Admin
on
April 03, 2023
Rating:
No comments: