Bahan-bahan :
- 15 ekor udang saiz sederhana.
- 1/2 paket tepung tempura gogi.
- sedikit pewarna kuning - jika perlu.
- air secukupnya.
- minyak untuk mengoreng secukupnya.
- Sos Manis.
- 1/2 cawan sos manis thai @ apa2 sos pencicah.
- 1 sudu besar sos cili.
- 1/2 sudu besar sos tiram.
- gula secukup rasa - jika perlu.
- 2 titik minyak bijan.
Cara penyediaan :
- Buang kulit udang dan urat belakang,tinggal ekor je,toskan biar kering.
- Bancuh tepung gogi dengan air dan pewarna kuning biar pekat, kira bila celup udang tu bersalut tebal.
- Panaskan minyak secukupnya, pegang ekor dan celup dalam tepung,goreng biar sedikit perang dikedua bahagian,angkat dan toskan.
- Untuk sos,satukan semua bahan,panaskan kuali lain dan masukkan sos tadi,masak biar berbuih-buih,titikkan sedikit minyak bijan,masukkan udang dan sebatikan hingga kuah kering sikit, padamkan api.
- Siap dihidangkan.
Resepi Udang Tempura Sos Manis
Reviewed by Admin
on
April 01, 2023
Rating:
No comments: